Asad se moci nevzdá, syrská vláda chce ale v Ženevě jednat o příměří

Damašek – I když syrský režim dává najevo, že je ochoten jednat o řešení konfliktu, naděje na jeho urovnání je mizivá. Syrská vláda je prý ochotna domluvit se na chystané konferenci v Ženevě na případném příměří, režim ale stále trvá na tom, že Asad se moci nevzdá. V Damašku to dnes na tiskové konferenci řekl ministr zahraničí Valíd Mualim. Odstoupení Asada je přitom základní podmínkou opozice.

„Nepojedeme do Ženevy, abychom odevzdali moc někomu jinému, ale abychom vytvořili skutečné partnerství a širokou vládu národní jednoty, která zahrne zástupce všech občanů,“ prohlásil ministr Mualim. Damašek je podle něj připraven hovořit o příměří a o tom, jak by se mělo dodržovat. 

Konference v Ženevě má být přitom schůzkou, kde za dohledu mezinárodního společenství mají syrská opozice a vláda jednat o řešení konfliktu. Syrská vláda už avizovala, že se schůzky zúčastní, opozice žádá jako podmínku své účasti odstoupení Asada. 

Konferenci připravují USA s Ruskem a jejich zástupci se mají spolu se zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii Lachdarem Brahímím sejít na přípravné schůzce v úterý.

Mualim dnes kritizoval fakt, že se spojenci opozice rozhodli o víkendu na schůzce v dauhá, že vyzbrojí rebely. Podle Mualima to prodlouží konflikt. „Povzbudí to teroristy k dalším zločinům,“ varoval. Podobně dnes ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že vojenská podpora opozici odporuje rychlému politickému vyřešení syrské krize.