NATO Sýrii neochrání, Asad si může dělat, co chce

Dauhá - Odmítnutí NATO podpořit syrské povstalce ochranou svých střel Patriot je vzkazem prezidentu Bašáru Asadovi, aby si „dělal, co chce“. Myslí si to dosavadní šéf syrské opoziční koalice Ahmad Muáz Chatíb. Rozhodnutí Ligy arabských států přiznat křeslo Sýrie v lize syrské opozici kritizovalo Rusko.

Ve svém úterním projevu v Dauhá Chatíb prohlásil, že USA by měly použít střely Patriot rozmístěné u hranic Turecka na obranu severních syrských oblastí před Asadovým letectvem. O „rozšíření deštníku střel Patriot na ochranu severu Sýrie“ prý Chatíb požádal amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který mu údajně přislíbil, že tuto možnost prostuduje. NATO ale bezprostředně po Chatíbově prohlášení oznámilo, že „aliance nemá v úmyslu vojensky intervenovat v Sýrii“.

Na otázku ohledně své nedělní překvapivé rezignace na vedení syrské opoziční koalice, kterou zdůvodnil především frustrací z nečinnosti Západu a jeho odmítání posílit podporu syrské opozice, Chatíb odvětil: „Podal jsem demisi a nestáhl jsem ji. Budu ale vykonávat své povinnosti, dokud se nesejde generální výbor.“

Chatíb ocenil rozhodnutí ligy přiznat volné místo Sýrie tamní opozici jako krok k „obnově legitimity syrského lidu“. Rozhodnutí LAS naopak ostře kritizovalo Rusko. Je „nezákonné a neopodstatněné, protože syrská vláda zůstává legálním reprezentantem země v OSN,“ prohlásilo ruské ministerstvo zahraničí. LAS tak podle Moskvy „ve skutečnosti povzbuzuje síly, které nadále sázejí na vojenské řešení v Sýrii“.

Syrská opozice má první ambasádu

Syrská opozice dnes otevřela v Dauhá svou první „ambasádu“ na světě. Prostory pro ni nabídl Národní koalici syrských opozičních a revolučních sil (NCSROF) Katar. Dosavadní ambasáda Sýrie v Dauhá je uzavřena.

Účastníci summitu v Kataru rozhodli, že mají právo poskytovat syrské opozici vojenskou pomoc a vyjadřují to údajně v chystaném závěrečném prohlášení. Evropská unie a USA naopak odmítají vyzbrojování syrských povstalců a uplatňují vůči Sýrii zbrojní embargo.

Syrská vláda už v úterý kritizovala rozhodnutí LAS jako „výprodej její arabské identity“ s cílem zavděčit se Izraeli a Spojeným státům a jako krok „legitimizující teroristické akty otevřeně a bezostyšně páchané vůči Syřanům“. Dnes se Asad obrátil s výzvou o podporu na členy sdružení BRICS. Na pětici velkých a dynamicky rostoucích zemí, které se sešly na summitu v JAR, apeloval, aby zastavily násilí v Sýrii a pomohly lidu jeho země, který trpí pod mezinárodními sankcemi.