Izraelský nálet na Sýrii vyvolává obavy z rozšíření války

Moskva - Rusko dnes vyjádřilo silné znepokojení nad zprávami o izraelském náletu v Sýrii. Podle Moskvy by jakákoliv taková akce představovala nepřijatelné vojenské vměšování v této zemi zmítané občanskou válkou. První izraelský letecký útok na syrském území od roku 2007 podle listu Washington Post vyvolává obavy, že se občanská válka v Sýrii rozšíří na daný region. Sýrie už pohrozila odvetou a zaslala dopis generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi s prohlášením, že uplatní právo na sebeobranu. „Izrael a ti, kdo ho v Radě bezpečnosti chrání, ponesou odpovědnost za následky této akce,“ stojí v prohlášení. Syrské ministerstvo zahraničí předvolalo šéfa mírové mise OSN na Golanech a předalo mu protest proti izraelskému útoku.

Syrská státní televize obvinila Izrael z bombardování vojenského výzkumného střediska poblíž Damašku, při němž zahynuli nejméně dva lidé. Izrael útok nekomentoval, syrští povstalci ale informaci popřeli s tím, že na výzkumné centrum zaútočily jejich síly. Americká média s odvoláním na nejmenované vládní činitele potvrdila izraelský středeční ranní nálet na konvoj převážející ze Sýrie nejmodernější protiletadlové a protiraketové zbraně libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh. Podle listu The New York Times Izrael o plánovaném útoku informoval Spojené státy, ani ty se ale zatím k náletu nevyjádřily.

Směr útoku izraelských letounů
Zdroj: ČT24/www.haaretz.com

„Jestliže se tato informace potvrdí, pak máme co do činění s nevyprovokovanými útoky na cíle na území svrchovaného státu. To nehorázně porušuje Chartu OSN a je to neakceptovatelné, ať už takový útok ospravedlňují jakékoliv motivy,“ uvedlo moskevské ministerstvo zahraničí.

Občanská válka v Sýrii trvá už přes 22 měsíců a vyžádala si odhadem životy 60 000 lidí. Moskva, která je zastáncem prezidenta Bašára Asada, se opakovaně stavěla proti zahraničnímu zasahování v zemi, zejména proti možnosti vojenské intervence. 

Hnutí Hizballáh izraelský útok odsoudilo jako „barbarskou sionistickou agresi“ s cílem oslabit vojenské kapacity Sýrie. Nálet prý jasně ukázal, že konflikt v Sýrii, kde prezident Asad čelí ozbrojenému povstání, je součástí „zločinného plánu zničit Sýrii a její armádu a oslabit její klíčovou roli ve frontě odporu (proti Izraeli)“. Hizballáh v prohlášení dále vyjadřuje svou „plnou solidaritu se syrským vedením, armádou a lidem“. 

Celá oblast severního Izraele je podle provládního listu Israel Hajom ve stavu pohotovosti, v některých lokalitách byly otevřeny protiletecké kryty. Izraelská armáda přemístila počátkem týdne dvě baterie svého protiraketového obranného systému Železná klenba k městu Haifa na severu země, přičemž operaci označila za rutinní.

Syrské ministerstvo zahraničí dnes kvůli incidentu předalo protest šéfovi mírové mise OSN na Golanských výšinách, generálu Iqbal Singhovi. Syrská vláda tvrdí, že středeční útok je porušením dohody o odpoutání z roku 1974. Ta zavazuje obě strany o ukončení nepřátelských akcí, i když obě země jsou oficiálně stále ve válečném stavu.

Vyšetřovatelé OSN vyzvali Izrael ke stažení osadníků

Vyšetřovatelé Rady OSN pro lidská práva vyzvali Izrael k zastavení osadnických aktivit na západním břehu Jordánu a k zahájení procesu stahování všech židovských osadníků z tohoto okupovaného palestinského území bez předběžných podmínek. Praxí uplatňovanou na tomto území Izrael porušuje mezinárodní právo, konkrétně čtvrtou ženevskou konvenci, píše se ve zprávě, která byla dnes zveřejněna v Ženevě. Izrael ji v bezprostřední reakci odmítl jako „překroucenou“.