Francie kvůli bojům v Mali mobilizuje 4000 vojáků

Bamako/Abidžan - Francie už nasadila do bojů v Mali dva tisíce vojáků. Francouzi v této africké zemi bojují od minulého týdne po boku domácí armády proti islámským radikálům. Paříž je připravena poslat až 2 500 vojáků. Pro tuto operaci má být podle ministra obrany Jeana-Yvese Le Driana mobilizováno 4 tisíce vojáků.

Kromě Francie do bojů zasáhnou také západoafrické státy. O koordinaci jejich postupu se jedná v metropoli Pobřeží slonoviny Abidžanu. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius tam vyzval, aby byly africké jednotky vyslány na místo co nejrychleji. Tato mise má postupně bojové operace od Francouzů převzít.

Francie 11. ledna do konfliktu vstoupila bombardováním pozic islamistů, kteří loni ovládli sever Mali a začali postupovat na jih, k metropoli Bamaku. Postupně se do bojů zapojila i francouzská pěchota.

Západoafrické státy chtěly své vojáky původně poslat do Mali až na podzim. Vzhledem k novému vývoji jejich rozmístění urychlí, ale dle západních diplomatů visí nad celou misí značná nejistota. Má mít asi 5 000 mužů, ale to je počet, o němž zatím mluví politici, nikoli jednotlivé armády. Jediné země, které už část svých jednotek do Mali poslaly, jsou Nigérie a Togo.

Kdo misi zaplatí?
   
Jeden z diplomatů přítomných na jednání v Abidžanu řekl, že není jasno, kdo bude misi financovat. Jednotky mají do Mali přijet vybaveny na prvních deset dní, kdo bude platit jejich další pobyt a jakým mechanismem, není jasné.

Maliští vojáci
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius proto apeloval na světové mocnosti, aby poskytly peníze a logistickou podporu pro přesun afrických jednotek do Mali. „Musíme co nejrychleji zajistit logistické a finanční prostředky, které maliská armáda a africká mise potřebují,“ řekl francouzský ministr. Fabius očekává, že dárci by měli své příspěvky slíbit na konferenci v Etiopii 29. ledna.

Prozatím se podařilo z rukou islamistů osvobodit město Konna, dle zatím nejednoznačných zpráv zřejmě také posádkové město Diabaly. Podle jednoho z velitelů mají být teď boje nakrátko přerušeny a bude se čekat na rozmístění Afričanů.