Blíží se konec světa? Kolikrát jsme to už slyšeli…

Praha - Už zítra by měl podle některých výkladů konce mayského kalendáře přijít konec světa. Po celém světě už proto vrcholí přípravy na tento dlouho očekávaný okamžik. Obchodníci už několik dnů prodávají vybavení k přežití. Na možnou apokalypsu se připravují také místa, která ji mají údajně přežít. Například v Číně se ale kvůli šíření zpráv o jejím příchodu zatýká. Předpovědi o konci světa nebo dějinném zlomu se objevují napříč staletími, letopočty, kulturami a náboženstvími. V kalendáři najdeme mnoho různých dat, která měla být signálem posledních okamžiků lidstva nebo velkých změn - naposledy 21. října 2011.

Někdy se předpovídá jenom rok, jindy k tomu přibude i den nebo dokonce přesná hodina. Podobné předpovědi se zatím nenaplnily, lidé se podle nich ale v minulosti už několikrát chovali. Nezaseli třeba obilí, a tak rok po osudném datu svět sice neskončil, ale lidé trpěli hladem. Smrt tak často nepřicházela v souvislosti s hrozbou konce světa, ale lidskou chybou. Naplní se tedy dnes předpovědi Mayů, nebo zase jen „prohloupíme“?

Harold Camping předpověděl apokalypsu už čtyřikrát…

Z novodobých kazatelů o konci světa je minimálně ve Spojených státech nejznámější evangelický pastor Harold Camping. Falešný prorok a majitel sítě rozhlasových stanic předpověděl apokalypsu už čtyřikrát. Naposledy na 21. října 2011. Svět se ale točí dál a Camping se stáhl do ústraní. Předcházeli mu ale mnozí jiní samozvaní vizionáři - Nostradamus, Sybila, Baba Vanga. Lidé se jimi znovu a znovu nechávali přesvědčovat.

Zdeněk Vojtíšek, teolog a religionista:

„Očekávání nějakého dějinného přelomu je něco velice typického pro západní civilizace, vždycky to tady bylo a pravděpodobně to vždy bude. Není to zase tak mimořádné nebo bizarní. To hnutí, které nese toto očekávání, se utvořilo zhruba v 60. letech a má i název – hnutí Nového věku (New Age). Jde o velmi rozšířené hnutí, ke kterému se jen u nás hlásí nebo inklinuje několik tisíc lidí.“


Konec světa je sousloví, které vyvolává strach a budí nejrůznější představy

Jaký asi bude?  A poznáme, až zaklepe na naši planetu? Štefánikova hvězdárna v Praze využila popularity 21. prosince 2012 a nedávno představila možné modely konce světa. Režiséři nejrůznějších katastrofických filmů našli odpověď na podobné předpovědi už mnohokrát. Konec světa ale nemusí být nutně poslední stránkou knihy historie lidstva. Mnozí naopak věří, že jen začne nová kapitola a lepší.

Přípravy na konec světa jsou v plném proudu

Na údajný konec světa se připravují jak v těch nejmystičtějších koutech světa, tak i ve světových metropolích. Například hotely v Mexiku nebo ve Spojených státech nabízejí na pátek speciální balíčky, a to včetně mayských slavností. Velká akce se chystá také v podzemním bunkru v Moskvě. Vstupenky stojí až 20 tisíc korun.

Podle některých předpovědí ale zase přežije jen francouzské městečko Bugarach, kam právě proto míří tisíce nadšenců. Místní starosta však lidi od hromadného přílivu odrazuje. „Nejezděte sem, protože byste mohli mít problémy a mohlo by to tu být fyzicky nesnesitelné,“ varuje.

Další z údajně jediných míst, která se zachrání, je vesnice v západním Turecku. Jeden z tamních obchodníků proto v jejím středu otevřel obchod s předměty, které mají návštěvníkům možná brzy překonanou apokalypsu navždy připomínat. S takzvaným vínem soudného dne slaví v regionu obrovský úspěch.

Jinde ale má možný příchod konce světa daleko dramatičtější dopady. Kvůli šíření zvěstí o blížící se apokalypse už čínské úřady zatkly na 500 příslušníků takzvané zlovolné sekty - skupiny s názvem Bůh všemohoucí, která vyzývá u příležitosti konce mayského kalendáře ke svržení tamního režimu.

Co si o podobných předpovědích myslí?

Miroslav Verner, egyptolog: „Náš svět a čas v jednom okamžiku vznikl, možná v nějakém okamžiku skončí a začne něco nového.“

Jiří Dolejší, ředitel Ústavu částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze: „Každé pracoviště pořádá nějaké setkání pro své členy tak, aby uzavřeli rok. My budeme pořádat vánoční besídku v předvečer konce světa tak, abychom si to ještě užili.“

Blanka Říhová, mikrobioložka: „Naše civilizace jednou asi skončí. Myslím si ale, že neskončí 21. prosince, jak předpovídali Mayové.“

Jakub Rozehnal, ředitel Štefánikovy hvězdárny v Praze: „My nevíme, co to je konec světa. Každý si představí něco jiného, někomu stačí podívat se večer na zprávy.“

Lidi se často bojí, že si konec světa způsobí sami. A proto se někteří dívají se skepsí na různé vědecké projekty. Třeba obří urychlovač částic ve švýcarském CERNu může budit u laiků obavy. Vědci ale zůstávají klidní - srážky částic v urychlovači žádnou černou díru, která by pohltila celou Zemi, nevytvořily a strach ze spuštění experimentů se ukázal být zbytečný.

Výběr dat předpovídajících konec světa:

Rok 1000, začátek 15. století, 23. října 1843, rok 1914, rok 1925, prosinec 1954, 11. ledna 1973, rok 1975, rok 1982, 11. září 1988, 23. dubna 1990, 6. září 1994, 26. března 1997, 5. července 1998, 11. srpna 1999, 1. ledna 2000, 5. května 2000, květen 2003, konec roku 2008, 21. května 2011 v 18:00, 21. října 2011.