O Sýrii se bojuje na frontě válečné i diplomatické

Damašek – Nejméně sedm lidí zahynulo při pumovém útoku v syrském Damašku ve čtvrti Sajjídy Zajnab, další připravenou nálož se podařilo zneškodnit před výbuchem. Počet obětí syrského konfliktu mezitím podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) přesáhl 36 000. Zvláštní zmocněnec pro Sýrii Lachdar Brahímí jednal v Pekingu ve snaze Čínu účinněji zapojit do politického řešení krize.

Syrské letectvo pokračovalo v bombardování východních předměstí Damašku, jež padla do rukou povstalců. Do úterního bombardování této oblasti armáda poprvé nasadila bojová letadla. Úterní útoky napáchaly velké materiální škody v okolí předměstí Duma a o život tam přišlo nejméně 30 civilistů.

Konflikt má podle OSDH na kontě od loňského března, kdy začal, životy více než 25 600 civilistů, přes 9 000 vojáků a téměř 1 300 dezertérů. Boje neustaly ani po čtyři říjnové dny, na kdy vyjednal Brahímí příměří. Zemřelo v nich přes 500 osob.

Tento týden se bojovalo i v největším palestinském uprchlickém táboře v Damašku. Většina Palestinců stojí za syrskou vládou, ale opozice oznámila, že vytvořila palestinskou brigádu, která je ochotná bojovat na její straně. Tato skupina prý bude mít za úkol bojovat proti lidem Ahmada Džibríla, který vede Lidovou frontu pro osvobození Palestiny - hlavní velení. Tato organizace podporuje Damašek a podle opozice právě její členové v minulých dnech ohrožovali uprchlíky v Jarmúku a útočili na bojovníky Syrské osvobozené armády.

Brahímí chce větší zapojení Číny do řešení konfliktu

Brahímí se v Pekingu sešel s ministrem zahraničí Jang Ťie-čch'. Požádal ho o aktivnější zapojení Číny do řešení syrské krize. Jang řekl, že by celý svět měl Brahímího diplomacii podpořit. Obě strany konfliktu mají podle něj začít uplatňovat příměří a dohodnout se na přechodné vládě.

USA chtějí reorganizaci syrské opozice

Spojené státy budou prosazovat rozsáhlou reorganizaci ve vedení syrské opozice tak, aby lépe reprezentovala ty, kdo umírají na frontách, mohla získat širší podporu a odolat pokusům extremistů „ukrást“ revoluci proti režimu prezidenta Bašára Asada. V chorvatské metropoli to řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Zavrhla přitom dosavadní opoziční zastřešující orgán a řekla, že dny vedoucí úlohy exilové Syrské národní rady (SNC) jsou sečteny.

Reportáž Lukáše Pospíšila (zdroj: ČT24)

„Dali jsme jasně najevo, že SNC už nemůže být dál považována za vůdce opozice. Mohou být součástí širší opozice, opozice ale musí zahrnovat lidi přímo ze Sýrie a další, kteří mají legitimní nárok na to, aby jejich hlas byl slyšen. Na to se tedy naše snahy velmi zaměřují,“ řekla Clintonová.