Záhada nerozluštěna: Pátrání po MH370 po třech letech oficiálně končí

Austrálie, Malajsie a Čína ukončily pátrání po MH370. Za operaci utratily v přepočtu čtyři miliardy korun. Letadlo zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na palubě bylo 239 lidí, většinou Číňanů. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

Podle analýzy satelitních dat letadlo spadlo v odlehlé oblasti Indického oceánu západně od australského Perthu poté, co došlo ke změně směru a výšky letu. K tragédii zřejmě došlo po vyčerpání paliva. Zda šlo o úmysl nebo nehodu, se stále neví. 

Stroj hledalo v poslední době už jen jediné pátrací plavidlo, a to v prostoru 120 tisíc kilometrů čtverečních dna Indického oceánu.

Vyšetřovatelé doporučují, aby se oblast pátrání rozšířila o dalších 25 tisíc kilometrů čtverečních severním směrem, australské úřady ale na požadavek nepřistoupily kvůli vysokým nákladům. Dosavadní hledání stroje vyšlo v přepočtu na čtyři miliardy korun.

„Vědecké studie stále zkoumají možné oblasti, ale k tomuto datu nebyla předložena žádná nová informace, která by přispěla k určení konkrétního místa, kde se letadlo nachází. Dál doufáme, že taková informace spatří světlo světa a v určité chvíli v budoucnu bude stroj lokalizován,“ uvedly státy ve společném prohlášení.

Neštěstí letu MH370
Zdroj: ČT24 / Spiegel.de / Google Earth

Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie a francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu. Vyšetřovatelé zkoumají také několik dalších kusů stroje nalezených v Mosambiku a v Jihoafrické republice. 

Rodiny zmizelých pasažérů se stále nevzdávají a mnohdy se vydávají hledat trosky stroje samy. Podle podpůrné skupiny Voice370 musí pátrání pokračovat v rozšířené oblasti, a to v zájmu bezpečnosti letecké dopravy. Označuje to za „povinnost vůči veřejnosti“.

Podle agentury AP existuje určitá možnost, že by se přihlásil soukromý dárce, který by nabídl financování další pátrací akce. Zatím se ale nikdo takový neobjevil.