Boje v Sýrii pokračují, střely znovu létají i do Turecka

Damašek/Ankara - Turecká armáda pátý den po sobě opětovala palbu ze Sýrie, kde rebelové svádí boje s provládními jednotkami. Syrská střela opět zasáhla město Akçakala na jihovýchodě Turecka, kde ve středu při podobném incidentu zahynulo pět civilistů. Dnešní incident se obešel bez obětí.

Ze Sýrie opět přiletěla do Turecka střela. Minometná střela dopadla do zahrady veřejné budovy, která byla dříve evakuována. Starosta města potvrdil, že turecké dělostřelectvo palbu okamžitě opětovalo. Podle tureckých státních médií síly syrského prezidenta Bašára Asada ostřelovaly protější lokalitu na syrské straně, hraniční přechod Tall Abjad ovládaný rebely. Večer opětovala turecká armáda střelu, která dopadla do neobydlené části tureckého území na západním konci turecko-syrské hranice.

Cíle na syrském území jsou terčem odvetné palby tureckých sil od středy. Šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu v sobotu varoval, že Ankara razantně odpoví na každou syrskou střelu, která dopadne na tureckou půdu. V rozhovoru s tureckými médii zároveň podle všeho pokračoval v diplomatickém tlaku, když navrhl syrského viceprezidenta Farúka Šará jako osobu, která by mohla stanout v čele přechodné vlády za účelem ukončení konfliktu. Americký ministr obrany Leon Panetta mezitím týž den vyjádřil nové obavy nad možnou eskalací syrského konfliktu a jeho přelití do sousedních zemí.

Syrská střela opět zasáhla město Akçakala
Zdroj: ISIFA/EPA/VELI GURGAH

80% měst podle hranice stále není pod kontrolou

V Sýrii o víkendu především pokračovaly boje o strategické velkoměsto Halab, kde rebelové již dva měsíce odolávají vládním jednotkám. Sobota přinesla těžké ztráty pro armádu, která prý přišla o 62 členů. Rebelové ten den ohlásili dobytí vesnice na severozápadě země nedaleko provincie Hatay, kam v sobotu ze Sýrie dopadly nejméně tři střely. Získali prý také stanoviště turecké armády ve stejném regionu. Damašek podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) v oblasti podél hranice s Tureckem nemá pod kontrolou skoro 80 procent měst a vesnic.

V metropoli dnes podle státních médií při explozi bomby umístěné v autě na parkovišti policejního velitelství zahynul člen bezpečnostních sil. Státní média uvedla, že šlo o teroristický útok. Damašek revoltu neuznává a tvrdí, že bojuje proti teroristům. Podle opozice v místech byli v místech mrtví i zranění, podrobnosti ale neuvedla. Celkem mají boje po celé zemi podle OSDH za dnešek nejméně 107 mrtvých, z toho asi polovina jsou civilisté.

Turecké tanky na základně ve městě Suruc poblíž syrsko-turecké hranice
Zdroj: EPA/ESBER AYAYDIN/ISIFA

USA se bojí, že jejich zbraně by mohly padnout do ruky povstalců

Deník The New York Times na webu s odvoláním na arabské činitele napsal, že Saúdská Arábie a Katar rebelům odmítají poskytovat těžké zbraně, s kterými by mohli útočit třeba na syrské letectvo. Zčásti se tak prý děje i kvůli obavám USA, že těžký arzenál by se mohl dostat do rukou rebelů. Povstalci prý od těchto arabských zemí získávají peníze a lehké zbraně. Těch údajně mají právě tolik, aby mohli udržovat patovou situaci.

Televize Al-Arabíja dnes s odvoláním na hlavního představitele ultrakonzervativních salafistů v Sýrii na webu uvedla, že brigáda povstalecké Syrské svobodné armády dopadla Asadova bratrance Husáma Asada. Reakci Damašku na zprávu ale zatím neuvedla.