Střety kvůli filmu pokračují - Íránci chtějí dopadnout autora

Benghází/Kábul -Proti kontroverznímu filmu o proroku Mohamedovi se dnes demonstrovalo v Afghánistánu v Kábulu, kde se sešly na protest stovky lidí. Rozbouřený dav zapaloval policejní auta a také zaznělo několik výstřelů. Protestující se shromáždili na hlavní tepně, kde jsou mimo jiné i úřady NATO a Spojených států. Demonstranti proti filmu se střetli s policií i u ambasády USA v indonéské Jakartě. Vzduchem létaly kameny i zápalné lahve. Protestovalo se i v Jemenu nebo Pákistánu, kde zemřel jeden demonstrant.

Íránská vláda chce vypátrat autory protiislámského amerického filmu a chce je stíhat. Viceprezident Mohammad Rezá Rahímí prohlásil, že íránská vláda udělá vše, aby autory Nevinnosti muslimů dopadla. Rahímí film označil za „nepatřičný a urážlivý vůči 1,5 miliardy muslimů na celém světě“.     

Více než tisíc Afghánců protestovalo proti filmu v Kábulu. Demonstrace se zvrhla v násilnosti. Protestující zapalovali policejní auta, házeli kameny, hrozili holemi a také se střílelo. Policie však na střelbu nereagovala, aby nevyvolala ještě tvrdší střety. Na akci ovšem dohlížely desítky policistů. Několik jich bylo lehce zraněno. 

V neděli se v Kábulu sešlo na protestní manifestaci kolem 1 500 studentů, ale jejich protest byl poklidný. Dalších 800 lidí demonstrovalo v Herátu na západě země. 

Několik tisíc lidí protestovalo dnes také v Pákistánu, jeden člověk tam při tom zemřel. V Láhauru se odpůrci kontroverzního snímku střetli s policií u amerického konzulátu. V Jemenu studenti protestovali proti tomu, že USA sem v reakci na protesty proti filmu poslaly 50 vojenských specialistů, kteří mají ochránit americké diplomaty. Několik set studentů na univerzitě v Saná žádalo odvolání amerického velvyslance. „Zmiz, ďáblův otroku. Proroka nesmí nikdo urážet, vy američtí zbabělci,“ volali studenti. Proti přítomnosti amerických vojenských specialistů protestuje i parlament. USA vyslaly 50 specialistů i do Libye, kde při protestu proti filmu ozbrojenci zabili amerického velvyslance. 

Po pachatelích útoku pátrají v Libyi americké letouny 

Film už vyvolal násilné protesty v Egyptě, Libyi, Jemenu či Súdánu. Libyjské úřady zatkly 50 lidí v souvislosti s útokem na americký konzulát v Benghází. Ten nepřežili čtyři američtí diplomaté včetně velvyslance. Nepokoje tady vypukly rovněž kvůli kontroverznímu filmovému snímku. V Libyi vzniká odpor proti zapojení bezpilotních letounů do pátrání po pachatelích úterního útoku. Nejmenovaný velitel libyjských vzdušných sil dnes sdělil místnímu deníku Kuryna, že nad Libyí v současnosti krouží 20 amerických bezpilotních strojů.

Vypálený konzulát v Libyi a čtyři mrtví diplomaté jsou zatím nejtragičtějším důsledkem vlny protiamerických protestů. Vyšetřování libyjského incidentu se podle ministra vnitra zaměřilo zhruba na 50 lidí, kteří před konzulát nepřišli jen skandovat a hrozit pěstmi. „Z vyšetřování plyne, že protestující byli ozbrojeni. Měli pušky, automatické zbraně a granáty. Nemyslím, že šlo o mírumilovný protest,“ sdělil libyjský ministr vnitra Favzí Abdilalí.

Stovky lidí vsedě demonstrovaly v Ramalláhu na palestinských územích.

Tři požadavky Hizballáhu

Velkou demonstraci také svolal lídr hnutí Hizballáh a americké vládě vyslal seznam svých požadavků. „Za prvé, zakažte a zastavte zveřejňování filmu na internetu. Za druhé, zakažte další vydávání. Za třetí potrestejte lidi odpovědné za tento zesměšňující snímek, aby se stali odstrašujícím případem komukoli, kdo by chtěl znevažovat našeho proroka a náš Korán,“ vyslal zprávu vůdce libanonského hnutí Hizballáh Hassan Nasralláh. Protestu se v Bejrútu zúčastnily desítky tisíc lidí.

Hasan Nasralláh
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Malla

Pákistán zakázal Youtube

Pákistánský premiér Rádža Parvíz Ašraf nařídil zablokování internetové videoslužby Youtube, na níž je film k dispozici. Americký internetový gigant Google, který Youtube provozuje, cenzuruje video v Indii a Indonésii a zablokoval ho i v Egyptě a v Libyi. Odstranit klip YouTube odmítl - jeho pravidla totiž neporušuje.

Dlouhometrážní film nazvaný Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů) zobrazuje proroka Mohameda jako vraha, který zneužívá děti. Jeho tvůrce, Sam Bacile, se skrývá, obává se o svůj život.

Stačí malá jiskra a může to bouchnout i jinde

Na vyhrocené emoce kolem jediného filmu reaguje i Německo. Zakázalo vstup pastorovi Terrymu Jonesovi, známému paliči koránů, který snímek podpořil. Podle německého ministra zahraničí jeho země nestojí o žádné kazatele nenávisti. Německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila násilnosti kvůli kontroverznímu filmu a vyzvala všechny strany k umírněnosti. Berlín zvažuje, že film pro jistotu zakáže.

Angela Merkelová, německá kancléřka:

„Úřady zjišťují, jestli by to mohlo ohrozit bezpečnost. Nejde o ten film jako takový, ale o to, jestli jeho veřejné promítání není nebezpečné.“

Němečtí pravicoví radikálové naopak chtějí v Berlíně kontroverzní film o proroku Mohamedovi promítat. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich tomu chce zabránit. „Tyhle skupiny a organizace chtějí jen provokovat islamisty i v Německu, a tím hrubě nezodpovědně přilévat oleje do ohně,“ myslí si ministr. „Je třeba proti tomu všemi právně přístupnými prostředky zakročit,“ dodal.

Před veřejným promítáním kontroverzního snímku varovala i německá policie. „Může to být velmi nebezpečné. Také v Německu jsou vysloveně agresivní islamisté. Je třeba počítat s tím, že stačí malá jiskra a může to bouchnout na mnoha místech,“ prohlásil šéf policejních odborů Rainer Wendt.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)