Putin si zkusil biatlon, trefil tři z pěti terčů

Soči – Staronový ruský prezident Vladimir Putin se opět předvedl v netradiční úloze. Po jízdě na motorce, potápění či rybolovu se tentokrát vrhnul na biatlon. Stalo se tak na biatlonové dráze v kavkazském Soči, které má za dva roky hostit zimní olympijské hry. Putin trefil tři z pěti terčů, lyže ale nenazul.

Ruský prezident na Kavkaz odjel po víkendových volbách hlavy státu, které vyhrál hned v prvním kole, aby spolu s někdejším prezidentem a budoucím premiérem Dmitrijem Medvěděvem sestavil příští vládní kabinet. V kavkazském letovisku jsou už od středy, kdy v jedné z místních kaváren absolvovali společný oběd s bývalým italským premiérem Silviem Berlusconim, který je v Krasné Poljaně na soukromé návštěvě. O obsahu besedy Kreml neinformoval stejně jako o plánech prezidenta a premiéra ohledně podoby příští vlády.

V rámci odpočinku mezi jednáními nicméně Putin navštívil olympijský areál, lyže si ovšem podle očitých svědků nenazul. V pozici vleže si nicméně zastřílel z pušky a z padesáti metrů podle oficiální zprávy trefil tři z pěti terčů. Na památku se vyfotografoval s ruskými biatlonistickými paralympioniky, kteří měli v Soči své závody.

Netradiční úlohy nejsou u Putina neobvyklé. V minulosti se představil v úloze bikera, archeologa, letce, karatisty, zpěváka, automobilového závodníka, lovce tygrů, žokeje, judisty, potápěče, hasiče a tankisty. Tyto převleky, jimiž letos šedesátiletý politik buduje svou image neohroženého dobrodruha, několikrát skončily skandálem. Loni v říjnu musel vládní mluvčí pod tlakem médií přiznat, že nález dvou antických amfor, které Putin jako amatérský archeolog vyzdvihl před kamerami novinářů z Černého moře, byl zinscenovaný. Předloni usedl do kabiny hasičského letounu, aniž měl příslušné pilotní oprávnění.

Putin biatlonistou
Zdroj: ČTK/AP/Alexej Družinin