Izraelské speciální jednotky Jahalom jsou připraveny na všechno

Jeruzalém - Se spekulacemi o případném izraelském útoku na íránská jaderná zařízení rostou v Izraeli také obavy z možné odvety. Nejen ze strany Teheránu, ale i jeho dlouholetých spojenců u izraelských hranic – libanonského Hizballáhu a Palestinců v pásmu Gazy. Na hrozbu se připravují taky izraelské speciální jednotky Jahalom.

„Hrozby na severní hranici a v pásmu Gazy rostou a my máme informace, že se schopnosti našeho protivníka zvyšují. Nepřítel se učí a my se učíme s ním. Stejně jako on zlepšujeme své postupy,“ říká velitel speciálních jednotek Jahalom. Právě moderní technologie dávají jedné z nejlépe vycvičených armád světa náskok před nepřítelem.

Izraelské speciální jednotky využívají i roboty
Zdroj: ČT24

Už při válce s Libanonem před šesti lety hnutí Hizballáh využívalo podzemní tunely. Izraelská armáda předpokládá, že se jeho bojovníci podobně připravují na případný další konflikt. Stejnou taktiku využívají Palestinci v Pásmu Gazy. Úspěšně ji předvedli v roce 2006, když přepadli izraelskou jednotku a tunelem unesli vojáka Gilada Šalita. Vyjednat jeho propuštění trvalo přes pět let.

Výcvik izraelských speciálních jednotek Jahalom (zdroj: ČT24)

Na severní i jižní hranici Izraele zatím panuje relativní klid. S rostoucím napětím kolem íránského jaderného programu ale stoupá i riziko vojenského konfliktu. V případě útoku na íránská jaderná zařízení Izrael počítá s odvetou, včetně té ze strany Hizballáhu a radikálů z pásma Gazy.

USA prý daly Izraeli záruku, jestliže na Írán nezaútočí letos

USA slíbily Izraeli moderní bomby a tankovací letadla v případě, že Izrael letos nazaútočí na Írán. Napsal to dnes list Maariv. Podle průzkumu veřejného mínění si většina Izraelců nepřeje, aby na Írán zahájil útok jenom samotný Izrael. Téma íránského jaderného programu a možná reakce na něj byly hlavním předmětem pondělního jednání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Washingtonu.

USA pro útok na Írán zatím nejsou, avšak Netanjahu zdůraznil, že sankce, které byly proti Íránu použity dosud, zůstávají bez účinku. O tom, že Írán pracuje na jaderné zbrani, nepochybuje. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes ocenil Obamu za to, že se vyslovil proti útoku. „To jsou správné výroky a dokazují, že si Američané přestali dělat iluze,“ prohlásil Chameneí.