Za útoky na íránské vědce prý stojí Mossad i modžáhedové

Washington - Za útoky na íránské jaderné odborníky spáchanými od roku 2007 je íránská exilová opoziční skupina Lidoví modžáhedové a izraelská tajná služba Mossad. Tvrdí to americká stanice NBC, která se opírá o íránské a americké zdroje. Zatím poslední obětí těchto atentátů byl profesor Mostafa Ahmadí Rošan, který zemřel při pumovém útoku v lednu. Írán krátce poté obvinil z útoku Izrael a USA. Washington účast popřel. Modžáhedové jsou ve Spojených státech na seznamu teroristických organizací, protože se podíleli na útocích na americké občany před i po islámské revoluci z roku 1979.

Od roku 2007 bylo zlikvidováno při atentátech pět íránských jaderných vědců a zničeno centrum raketového výzkumu. Útočníci většinou přijeli k místu na motocyklech a použili magnetické bomby. Jeden z poradců duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího Mohammad Džavád Larídžání tvrdí, že íránské vedení nepochybuje o úzkém kontaktu
modžáhedů a Mossadu. „Izraelci jim platí, někteří z nich předávají Izraeli informace, Izrael poskytuje logistickou podporu a cvičí je v Izraeli pro použití malých bomb,“ řekl Larídžání.

V jednom případě prý Izraelci postavili repliku domu jednoho z vědců, aby se útočníci mohli dobře seznámit s místem útoku. Tyto informace prý Írán získal od jednoho modžáheda, který byl zatčen po nezdařeném útoku v roce 2010.

Při výbuchu automobilu zahynul íránský jaderný expert
Zdroj: Fars News Agency, Mehdi Marizad/AP Photo

Írán prý má o spolupráci dokumenty

Dva z Larídžáního bratrů jsou na nejvyšších místech íránské justice a parlamentu, on sám vystudoval v USA. „Izrael nemá do naší společnosti přístup, modžáhedové jsou Íránci a patří k íránské společnosti, dokážou se k lidem dostat. Velmi těsně spolupracují (Izrael a modžáhedové), máme o tom konkrétní dokumenty,“ řekl Larídžání.
   
Dva nejmenované americké zdroje souhlasí s tím, že se modžáhedové na atentátech podíleli, izraelské ministerstvo zahraničí odmítlo informace komentovat, protože nemá přístup k důkazům, o něž se opírá NBC. Lidoví modžáhedové obvinění považují za naprosto nepravdivé.

Teherán
Zdroj: ČT24

Už v lednu se hovořilo o tom, že vzhledem k „čistému“ provedení atentátu na Rošana se dá usuzovat na účast zkušené rozvědky. Teherán obvinil americkou Ústřední zpravodajská služba (CIA). Jeden z pěti zabitých vědců neměl s jaderným programem nic společného, byl to fyzik, který se zabýval teoretickými záležitostmi jaderné energie, jež se vyučují na každé
technické univerzitě.
   
Podle izraelského spisovatele Tonena Bergmana, který se zabývá vztahem Izraele k Íránu, má likvidace mozků v Íránu tři cíle - jedním je oslabit výzkum o vědomosti těchto lidí, dalším je přinutit Írán posílit ochranu vědců a pracovišť a třetím vyvolat mezi odborníky pocit ohrožení a přimět je odejít z jaderného programu na univerzity. Ředitel Dajanova střediska na telavivské univerzitě Uzi Rabi považuje atentáty za součást psychologické války proti Íránu. Účast modžáhedů považuje za možnou. Podle něj jde o to poškodit teheránskou „politiku přežitelnosti a vnést do íránského vedení strach“.