Spory v Izraeli: Ultraortodoxní židé diskriminují ženy

Jeruzalém – V Izraeli roste napětí kvůli chování některých ultraortodoxních židů k ženám. Zatýkání, napadení novinářů a zranění policisty následovaly poté, co izraelská televize odvysílala příběh dívky, na kterou ultraortodoxní židé pokřikovali kvůli jejímu oblečení, když šla do školy. Politický vliv „extremistů“ přitom v židovském státě postupně narůstá.

V osmdesátitisícovém městě Bejt Šemeš, které leží nedaleko izraelské metropole Jeruzalém, je v poslední době pořádně dusno. V pondělí se zde střetla skupina ultraortodoxních židů s policií. Jeden z příslušníků pořádkových sil byl zraněn a několik černě oděných protestantů bylo zadrženo. „Nacisti, nacisti,“ křičeli náboženští fanatici na policisty, kteří se snažili situaci zklidnit.

Vášně izraelských občanů zjitřila televizní reportáž, která ukázala, jaké urážky musí pravidelně strpět osmiletá dívka Najma Margolesová při své cestě do školy. Ultraortodoxní židé jí nadávali, a dokonce prý na ni i plivali za to, jak chodí oblékaná. „Když jsem šla ráno do školy, měla jsem bolení břicha. Hrozně jsem se bála,“ naříká školačka. Její matka o židovských extremistech dodává: „Věci, které dělají holčičkám, když jdou do školy, jsou příkladem extremismu, co se odehrává v celé zemi.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Školačky z města Bejt Šemeš přitom nejsou zdaleka jedinými ženami, které se cítí chováním vousatých mužů v tradičních oblecích uraženy. Mnoho pravověrných židů si například odsedá, pokud se naproti nim v autobuse sedne žena. Ostatní zase odmítají, aby židovky chodily do ulic a obchodů ortodoxních a byly zobrazovány na fotografiích. Zvyky ortodoxním židům velí nedotýkat se cizích žen a na veřejnosti se od nich striktně oddělovat.

Diskriminace anebo tradice?

„Pokud žena sedí vzadu v autobuse, není to ostuda. Není to ponížení, není méněcenná. Je prostě cudná. Takové je chování opravdové židovky,“ brání se nařčení z diskriminace šéf ultraortodoxní strany Yakov Halperin. Izraelský nejvyšší soud přitom už v lednu rozhodl, že oddělení mužů a žen právě v autobusech může být jen dobrovolné.

Izraelky se bouří a segregaci se brání. Nosí plakáty se slogany: Zvykněte si na to, že jsem žena a Izrael chce rovnoprávnost. Hlava státu Šimon Peres se žen veřejně zastal. „Nikdo nemá právo vyhrožovat dívce nebo ženě,“ prohlásil. V Bejtu Šemeši bylo proto rušno také dnes, když zde na protest proti diskriminaci žen protestovaly stovky lidí. Akci zorganizovala hnutí hájící lidská práva a ženské organizace. Policie vyslala po předem ohlášené manifestaci na místo několik stovek příslušníků pořádkových sil, aby zabránili případnému konfliktu.

Střet židů s izraelskými policisty
Zdroj: ČT24

Mnozí odborníci ovšem tvrdí, že nynější spor má mnohem širší souvislosti. „Je to boj o to, co se bude dít v Izraeli v příštích dvaceti letech. Jaká bude jeho tvář,“ myslí si jeden z umírněných rabínů Uri Ajalon. Přestože nyní z téměř osmimilionového židovského státu komunita ultraortodoxních čítá pouhých 10 %, počty dětí v jejich rodinách výrazně převyšuje izraelský průměr. Lze tak očekávat, že počet lidí vyžadujících přísné dodržování tradic v budoucnosti poroste.