Na pohřeb se chystají další hosté, průvod vysílali i v zahraničí

Varšava – Svou účast na pátečním pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla nově potvrdili předseda Evropské komise José Manuel Barroso, švédský ministr zahraničí Carl Bildt a za Rusko federální ombudsman Vladimir Lukin. Přijede i britský premiér David Cameron. Dění kolem pohřbu Václava Havla i dnes plnilo nejen vysílání zahraničních televizí, ale i hlavní stránky zpravodajských webů. Například dnešní průvod s ostatky Václava Havla na Pražský hrad vysílala i slovenská zpravodajská stanice TA3. Poslanci slovenské Národní rady uctili Havlovu památku minutou ticha. Předseda parlamentu zdůraznil, že Václav Havel byl i prvním slovenským polistopadovým prezidentem.

Oficiálně potvrdila příjezd na páteční pohřeb americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem a exprezidentem Billem Clintonem, ale také bývalá šéfka diplomacie Madeleine Albrightová, která v katedrále přednese projev. Rovněž se zúčastní francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Na páteční pohřeb se chystá i britský premiér David Cameron.

Z Havlových přátel se zúčastní i bývalí polští prezidenti Lech Walesa a Alexander Kwasniewski. Polský prezident Komorowski na Havlův pohřeb nepřijede, požádal exprezidenta Walesu, aby ho reprezentoval. Polskou delegaci povede šéf Senátu. Ze Slovenska přijede premiérka Iveta Radičová. Účast potvrdil také nizozemský korunní princ Willem-Alexander.

Dorazí také hudební hvězda Susanne Vega. V pátek přijede i předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek i šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Rusko zastoupí nakonec jeho ombudsman pro lidská práva Vladimir Lukin. „Prezident mi osobně řekl, že posílá svou hlubokou soustrast, a poprosil mě předat několik slov úřadujícímu prezidentovi, pokud se s ním uvidím,“ řekl ombudsman.   

Do Prahy přiletí i prezident Rumunska Traian Basescu a švédský ministr zahraničí Carl Bildt, který prezidenta Havla ve své zemi vítal v 90. letech ještě v roli premiéra. Španělsko, kde tamní král Václavu Havlovi předával státní vyznamenání, vyšle svého předsedu Senátu. Izrael nakonec nebude reprezentovat prezident, ale ministr bez portfeje a například za Portugalsko dorazí šéf diplomacie a za Itálii šéf parlamentu. Přílety zahraničních politiků budou muset naráz přijímat všechna pražská letiště.

Průvod na Hrad se přenášel i v zahraničí

Dnešní průvod ze Starého Města na Pražský hrad přenášela živě řada zahraničních televizí, celý například slovenská zpravodajská stanice TA3, občasné vstupy zařadila mimo jiné France24, Euronews, BBC či německá zpravodajská stanice n-tv.

Zahraniční agentury zdůrazňovaly především to, jak účastníci smutečního průvodu za rakví s ostatky vyzdvihovali morální rozměr bývalého českého prezidenta. Jinak agentury bez zvláštních komentářů jen popisovaly průběh smutečního průvodu a připomínaly osobnost Václava Havla.

Reuters zdůraznil, že Havel do poslední chvíle podporoval demokratické aktivisty po světě. Ve svém posledním prohlášení odsoudil listopadové parlamentní volby v Rusku jako zmanipulované a vyzval odpůrce premiéra Vladimira Putina, aby vytvořili stínovou vládu a postavili se proti zastrašování úřadů, poznamenala britská agentura.

Mezi britskými deníky The Guardian a The Daily Telegraph se rozhořely spory o interpretaci původního odkazu Václava Havla.

Zpravodajský server BBC o smutečním průvodu
Zdroj: ČT24

Havlovu památku uctili slovenští i polští poslanci

V úvodu dnešní mimořádné schůze sněmovny minutou ticha uctili slovenští poslanci památku zesnulého posledního československého prezidenta Václava Havla. Předseda parlamentu Pavol Hrušovský před zákonodárci prohlásil, že Havel byl klíčovou postavou boje za svobodu a demokracii.

„Byl i naším prvním polistopadovým demokraticky zvoleným prezidentem. Zařadil se k osobnostem, které se staly symbolem konce komunismu ve střední Evropě,“ uvedl Hrušovský. Dodal, že Havlova oddanost myšlenkám svobody, demokracie a pravdy byla mimořádná. „Dnes to mohu a chci říct - tato oddanost je nutná následování,“ řekl šéf sněmovny v krátkém projevu.

V pátek, tedy v den pohřbu, bude Slovensko držet za Václava Havla státní smutek. V zemi pod Tatrami se na rozdíl od Česka pietních akcí k uctění památky Václava Havla uskutečnilo jen poskrovnu. V pondělí přišlo do centra slovenské metropole na vzpomínkové shromáždění pouze několik desítek lidí. Obyvatelé země se mohli zapsat do kondolenčních knih, které byly vystaveny na různých místech v zemi.

Havlův odkaz uctili i poslanci dolní komory polského parlamentu. „Smrt Václava Havla - vynikajícího politika a velkého dramatika - je velkou ztrátou nejen pro český lid, ale i pro celý svět,“ uvádí se v rezoluci, kterou Sejm bez hlasování schválil. Havel bude podle poslanců vždy připomínán jako obránce svobody slova a jeden ze zakladatelů a architektů hnutí Charta 77.

V Polsku mají lidé možnost zapisovat se do kondolenčních knih v budově českého velvyslanectví. Učinil tak premiér Tusk, předsedkyně parlamentu či předseda polského senátu, ale i mnozí polští občané. Prezident Komorowski se zapsal na českém velvyslanectví v čínském Pekingu, kde je nyní na návštěvě.

Ve Varšavě se v podvečer konala i zádušní mše za Václava Havla. V Gdaňsku v pátek otevírají nový úsek městské magistrály, zdejší radní budou zítra jednat o tom, zda se bude jmenovat po zemřelém českém exprezidentovi.