Šéf Hizballáhu: Naše zbraně nerezivějí!

Bejrút – Vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh, šajch Hasan Nasralláh, se dnes poprvé od roku 2008 objevil na veřejnosti. Zúčastnil se v Bejrútu oslav šíitského svátku ášúrá. V černém turbanu procházel mezi davy lidí a pak krátce pozdravil shromážděné z pódia. Ve své řeči ujistil, že početní i zbrojní síla Hizballáhu zůstává zachována.

Nasralláh se od letní války Hizballáhu s Izraelem v roce 2006 jen vzácně objevuje na veřejnosti kvůli obavám z atentátu, který by na něj mohl připravit Izrael. Naposledy přišel v roce 2008 veřejně uvítat pětici libanonských vězňů propuštěných z Izraele. Se svými následovníky komunikoval prostřednictvím satelitních vzkazů a tiskových konferencí, dnes poprvé od roku 2006 promluvil k lidem naživo. 

Hasan Nasralláh, vůdce Hizballáhu:

„Chtěl jsem být s vámi na pár minut… abychom obnovili svou přísahu a aby nás svět slyšel.“

Své vystoupení označil Nasralláh za poselství těm, kdo věří, že „nám mohou vyhrožovat“. Na to se z davu ozvalo sborové volání Smrt Americe, Smrt Izraeli. Poté usmívající se Nasralláh tribunu opustil. Tisícům podporovatelů řekl, aby neodcházeli, že se za několik minut objeví na velkoplošných obrazovkách s delším projevem. V něm své příznivce ujistil, že „regionální změny“ (narážka na protirežimní povstání v Sýrii, která je jednou z hlavních opor Hizballáhu) neovlivní zásobování Hizballáhu zbraněmi.

„Toto je vzkaz všem těm, kdo připravují spiknutí proti hnutí odporu a spoléhají na změnu. Nikdy se nevzdáme zbraní. Den po dni rekrutuje hnutí odporu více bojovníků a získává stále těžší zbraně,“ řekl Nasralláh. „A těm, kdo spoléhají na to, že naše zbraně rezivějí, říkáme, že jsou stále nahrazovány!“ Nasralláh zopakoval svou podporu Asadovu režimu a obvinil USA, že se snaží zničit Sýrii, „aby si vynahradily porážku v Iráku“.

Zbraně Hizballáhu jsou v Libanonu kontroverzní záležitostí. Hnutí trvá na tom, že si musí udržet svůj velký arzenál k odvrácení jakékoliv hrozby ze strany Izraele. Zbraně však zároveň činí z Hizballáhu nejmocnější vojenskou sílu v Libanonu, dokonce mnohem silnější než řádná armáda.