Chanuka nebo Vánoce? Židé mohou slavit Weinuku!

Jeruzalém – Izraelská vláda zastavila kontroverzní kampaň, která lákala Izraelce v zahraničí k návratu do země. Ve třech spotech v hebrejštině se klade důraz na to, aby si Židé zachovali svou kulturní identitu. Američtí Židé si ale na kontroverzní šoty stěžovali, prý z nich vyplývá, že Židé v cizině opouštějí původní náboženské principy.

V jednom ze spotů se chlapec snaží probudit svého otce. Když na něho volá „tati“ anglicky, má smůlu. Tátu se mu podaří probudit teprve tehdy, když ho osloví hebrejsky „abba“. V dalším videu pak izraelští prarodiče sedí před devítiramenným svícnem, který Židé rozsvěcují u příležitosti svátku Chanuka. Když se své vnučky přes skype zeptají, jaký zrovna slaví svátek, odpoví jim, že Vánoce. 

Tři spoty se dva měsíce vysílaly na izraelských satelitních televizních kanálech, které se dají sledovat i v zahraničí. Pak ale vyšel článek v amerických židovských novinách, který poukázal na kontroverzi spotů. Nelíbilo se jim, že z klipů vyplývá, že pokud izraelští židé, odjedou z Izraele, v další generaci se pak může oslabit jejich izraelská židovská identita. Američanům se nelíbí, že spoty v podstatě říkají, že v USA se nedá žít plnohodnotně podle židovských zásad. 

Chanukové keříky a Davidovy hvězdy na vánočních stromcích 

„My, Židé, žijeme v diaspoře po 2000 let a svou identitu jsme si dokázali udržet celkem dobře,“ citoval list Sydney Morning Herald na svém webu jistého Žida narozeného ve Spojených státech, který nyní žije a studuje v Izraeli. 

Jenže list Jerusalem Post poukazuje na to, že američtí židé se čím dál víc přibližují místní kultuře. Posledním hitem v amerických židovských domácnostech jsou prý chanukové keříky a Davidovy hvězdy, které se věší na vánoční stromky. Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze, k tomu říká: „Toto je projev úplné a vynikající integrace židovské populace do toho kterého státu, například existuje i termín Weinuka, což je složenina z němčiny – z Vánoc a Chanuky.“ Rovněž ale připustil: „Na druhou stranu náboženské cítění v Evropě a zároveň v USA prohází procesem liberalizace a uvolnění od původních náboženských principů.“

Rozhovor s Leo Pavlátem (zdroj: ČT24)