Izrael už do UNESCO nedá ani šekel

Jeruzalém – Benjamin Netanjahu dnes nařídil zastavit platby izraelských příspěvků do UNESCO. Izraelský premiér tak reagoval na pondělní přijetí Palestiny jako plnohodnotného člena do této organizace. Roční příspěvek Izraele činí dva miliony dolarů. Podle prohlášení úřadu izraelského premiéra rozhodnutí UNESCO poškodilo snahy o dosažení mírové smlouvy s Palestinci.

Hlavní spojenec Izraele, Spojené státy, v reakci na pondělní rozhodnutí UNESCO (Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu) rovněž oznámily zastavení platby svých příspěvků do organizace již v pondělí. Tato agentura OSN tak přijde o čtvrtinu svých příjmů. 

Izrael už dříve oznámil, že dočasně pozastaví převody peněz palestinské samosprávě a na sporných územích v Předjordánsku a ve východním Jeruzalémě postaví dva tisíce bytových jednotek.

Palestinci plánují do týdne požádat o členství v dalších 16 agenturách OSN. V září podali žádost o členství v OSN, kterou ale musí schválit Rada bezpečnosti. USA v tomto případě hodlají použít právo veta.

Roční příspěvek Izraele do UNESCO činí dva miliony dolarů (zhruba 36 milionů korun). Tato uvolněná suma bude použita na spolupráci při regionálních projektech stejného zaměření (kulturního a vědeckého), upřesňuje se v prohlášení premiérova úřadu. Podle něj rozhodnutí UNESCO přijmout Palestinu poškodilo snahy o dosažení mírové dohody Izraele s Palestinci.

Dvouletý rozpočet UNESCO na období 2010/2011 činí 653 milionů dolarů (zhruba 11,8 miliardy korun).