Su Ťij i přes varování režimu vyjela za svými příznivci

Rangún - Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij se poprvé od propuštění z domácího vězení vydala na politické turné mimo bývalé hlavní město Rangún. Za doprovodu zhruba čtyřicítky členů její strany a západních novinářů zamířila do města Bago asi 80 kilometrů od bývalé metropole.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij byla z domácího vězení propuštěna loni v listopadu, a to po sedmi letech. Stalo se tak asi týden poté, co izolovaný barmský režim uspořádal první volby po 20 letech. Su Ťij kvůli svému boji proti barmské vojenské juntě za posledních 21 let strávila za mřížemi nebo v domácím vězení celkem 15 let. 

Opoziční vůdkyně se má dnes ve dvou městech setkat se svými stoupenci. Vláda varovala, že cesta by mohla vyvolat nepokoje. Při poslední cestě Su Ťij za stoupenci žijící mimo Rangún útočníci v dubnu 2003 přepadli její doprovod. Kabinet Su Ťij tehdy označil za hrozbu veřejnému pořádku. Bezpečnostní orgány političku zatkly a uvrhly ji spolu s dalšími 19 členy její strany Národní liga pro demokracii do „ochranné vazby“.

Su Ťij
Zdroj: Khin Maung Win/ČTK/AP Photo