Česká archeologická lokalita je po nepokojích poničena

Káhira - Lokalita v egyptském Abúsíru, kde pracují čeští archeologové, značně utrpěla rabováním. Zloději, kteří do ní vnikli při nedávných politických nepokojích v zemi, předměty rozházeli a pošlapali. Víc než to archeology mrzí fakt, že přišli o cenné vědecké informace, na nichž se pracuje léta.

„Je tam několik desítek zlodějských výkopů na různých místech, v oblasti hrobek i pohřebních šachet. Zloději se dostali i do našich skladů. Některé nálezy zmizely, většina z nich utrpěla tím, že zloději všechno shodili na podlahu a ještě v tom šlapali, takže antropologický materiál, organické materiály, keramika a zdobené bloky jsme našli navzájem pomíchané,“ řekl archeolog Miroslav Bárta. Další ztráta se týká Ráhotepových nepravých dveří. Tento více než 4 300 let starý artefakt byl také ukraden.

Do Egypta v pondělí zamíří další část expedice, která bude v Abúsíru příštích několik týdnů a pokusí se dát věci do stavu podobajícímu se tomu původnímu. Podle Bárty jsou viníky hlavně obyvatelé okolních vesnic. Dostali prý zelenou, jakmile po začátku nepokojů lokality přestali střežit egyptští policisté. „Ty vesnice na okraji naší lokality jsou obrovské, žije tam několik desítek tisíc lidí. Jejich vzdělání je nevalné, v jejich představách naše pohřebiště vydává denně zlaté sochy. Šlo jim o menší předměty z drahých kovů. I kdybychom je našli, nebyly by ve skladu, ale putovaly by okamžitě do muzea,“ řekl Bárta.

Podle něj se situace může kdykoli zopakovat a je třeba zlepšit komunikaci a informovanost místních lidí. „Do budoucna budeme zvažovat, zda nezačít nějaký výchovný pedagogický program pro děti ve školách. Dokud si ti lidé myslí, že jsou tam zlaté sochy, může se ta situace kdykoli opakovat,“ sdělil Bárta. Nemyslí si, že jsou zloději schopni kořist prodat, protože na to nemají patřičné kontakty. Ze strachu pak předměty zahodí nebo někde zakopou.

  • Archeologická naleziště v Egyptě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2370/236995.jpg
  • Egyptolog Miroslav Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2359/235858.jpg