Chrudimským vadí krákání a trus havranů. Město proto ptákům shazuje hnízda

Události: V Chrudimi shazují havraní hnízda (zdroj: ČT24)

Chrudim dlouhodobě bojuje s množstvím havranů polních, kteří hlukem a trusem obtěžují obyvatele města. Radnice chce proto ptáky z města vypudit a objednala si hned v několika obydlených lokalitách likvidaci hnízd.

Chrudim patří historicky mezi největší hnízdiště havranů polních. „Z ornitologického hlediska je to celoevropský unikát, kdy v městském prostoru sídlí tak výrazná kolonie chráněného zvířete,“ potvrzuje starosta města Petr Řezníček (SNK-ED).

Jenže havrani jsou hluční a nechávají za sebou trus. „Na chodnících je nepořádek, rámus je po celém městě,“ stěžuje si obyvatel Chrudimi Josef Kopčáni. Na polích, kam se havrani z města stahují přes den, zase způsobují škody zemědělcům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Radnice proto také letos najala stromolezce, který má havraní hnízda z korun stromů shazovat. „Pomocí pětimetrového bidla to rozcupovat nebo rozřezat,“ shrnuje svůj úkol stromolezec Milan Antoš. Za den se mu podaří zničit až deset hnízd.

„Je to jediný možný způsob, jak lze k regulaci kolonie přistoupit,“ říká starosta Řezníček. Z centra města i sídliště má zmizet až 250 havraních hnízd. Naopak na okrajích města jsou v některých lokalitách hnízda havranů chráněná.