Zima byla suchá, málo vody je ve studnách i řekách

Karlovy Vary – Zima, při které chyběl sníh nejenom kvůli vysokým teplotám, ale především proto, že zkrátka nenapadl, končí. Její ozvěny však budou patrné po celý rok – bude chybět voda, kterou měl sníh přinést. Potíže to způsobí především lidem odkázaným na domovní studny. Například pod Krušnými horami je podle statistik vodohospodářů stokrát méně vody než v roce 2006, kdy byla naopak mimořádně tuhá zima. Jediné, co by mohlo situaci zlepšit, by bylo obzvlášť deštivé jaro.

Zatímco loni pršelo takřka nepřetržitě po celé jaro a vše vyvrcholilo červnovými povodněmi, letos se rýsuje spíš opačný problém – hrozí sucho. Obzvlášť suchá byla zima a způsobila již nyní problémy majitelům domovních studní. V nich je málo vody kvůli tomu, že za celou zimu nenapadlo dost sněhu. „Sníh má schopnost při pozvolném odtávání na konci jara neustále zásobovat půdu,“ vysvětlil spolupracovník Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík.

Tomu, jak to letos koncem února na horách a pod nimi vypadá, se podivují i starousedlíci – místo obvyklých závějí zdobí hřebeny rozkvétající květiny. V krušnohorské Šindelové jsou ale také některá koryta vyschlá. „To se za celou dobu, co tady bydlí moji rodiče – od roku 1947 – nikdy nestalo,“ podotkl Rudolf Kovařík.

Také vodohospodáři již před koncem zimy hovoří o rekordním suchu. Zřejmě to je ze stavu vody na Ohři. Podle ředitele karlovarského závodu Povodí Ohře Martina Zoula je v současnosti v nechranickém profilu zhruba 5 milionů metrů krychlových vody. Loni přitom bylo v Nechranicích touto dobou 190 milionů kubíků.

Antonín Bruštík a Aleš Hazuka o nedostatku vody (zdroj: ČT24)