Soud potrestal squattery ze Šatovky obecně prospěšnými pracemi a úhradou škody

Squattery čeká padesát hodin obecně prospěšných prací a úhrada škody (zdroj: ČT24)

Za obsazení usedlosti Šatovka v Praze 6 potrestal obvodní soud devět squatterů obecně prospěšnými pracemi v délce 50 hodin. Musí také uhradit vzniklou škodu ve výši 6100 korun. Squatterům hrozilo až dvouleté vězení. Žalobkyně je navrhla potrestat, ale na samé spodní hranici sazby. Podle ní nelze jednat protiprávně, byť k dosažení prospěšného cíle. Verdikt není pravomocný, všech devět squatterů se proti němu odvolalo.

Soudkyně Alice Havlíková vyzdvihla, že squatteři vnikli do Šatovky násilím. Naznačovaly to podle ní například odstraněné petlice nebo vypáčené zámky. Čin aktivistů tak nemohl být posouzen jako přestupek.

Upozornila na to, že ačkoli bere v potaz alternativní způsob života obžalovaných, nemohou se změn ve společnosti domáhat za použití násilí. „Svoboda jednoho začíná tam, kde svoboda druhého končí,“ řekla Havlíková. Dodala, že aktivisté by se měli domáhat spíše toho, aby byl v Česku squatting upraven v zákoně. 

Aktivistka Zuzana Brodilová verdikt soudu kritizovala. „Přijde mi to tragikomické a přijde mi to zvrácené. Odsoudili nás k obecně prospěšným pracím a naše jednání považují za škodlivé. Zajímalo by mě, jestli bude někdo hnát k odpovědnosti i majitele prázdných domů, případně lidi, kteří jsou zodpovědní za to, že na ulicích umrzají lidé nebo že se tato společnost fašizuje,“ řekla k rozsudku. Nebylo podle ní navíc prokázáno, že do domu vnikli násilně. „Já jsem tam přišla otevřenými dveřmi,“ dodala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do Šatovky dorazily 9. února až tři desítky squatterů. Část z nich usedlost opustila po vyjednávání s policií a starostou, deset z nich ale zůstalo na střeše až do následujícího týdne. V prohlášení uvedli, že z Šatovky chtějí udělat prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti generovat zisk. Smyslem jejich akce bylo, aby dům nezůstal prázdný a aby se jej podařilo oživit.

Chátrající budova patří Praze 6. Městská část se hájí tím, že od roku 2011 čeká na změnu územního plánu, aby mohla z Šatovky vytvořit místo pro seniory. „Pokud ke změně nedojde ani na březnovém zastupitelstvu hlavního města, bude Praha 6 nucena požádat o odsvěření Šatovky,“ uvedla městská část. Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ) by zastupitelstvo mělo změnu plánu projednávat v březnu.

Squattery zatím soudy osvobozovaly

Obdobnou kauzu už justice projednávala, když skupina squatterů v roce 2009 obsadila objekt bývalých lázní na pražském Albertově, aby upozornila na špatný stav budovy. Obvodní soud původně rozdal mladým lidem podmíněné tresty a obecně prospěšné práce, odvolací senát je ale osvobodil a úředníci nakonec v jejich jednání neshledali ani přestupek.

Stejně dopadli i squatteři z pražské Cibulky. Za protiprávní užívání zchátralé usedlosti padla před třemi lety podmínka. Ústavní soud ji ale zrušil a nakonec nebyl nikdo potrestán ani za přestupek.