Lázně Velichovky zavřely, došly jim peníze

Velichovky (Náchodsko) – Lázeňská velmoc Česko začíná slábnout. Lázně Velichovky na Náchodsku jsou kvůli padesátimilionovému dluhu v insolvenci a přestaly přijímat pacienty. Lázně napříč zemí mají letos potíže kvůli odlivu pacientů, z nichž mnohem méně než dříve má nárok na pobyt hrazený pojišťovnou.

Ačkoli se web lázní Velichovky tváří, že je vše v pořádku a stále nabízí léčebné pobyty, ve skutečnosti už žádné pacienty nepřijímají. Areál je dnes prázdný, všude je zavřeno. Pohybují se po něm pouze zmatení pacienti, kteří mají objednanou léčbu a přijeli, protože o krachu lázní nevěděli. Když chtěli vědět, kdo a kdy jim vrátí peníze, nikdo jim ani neotevřel dveře. Alespoň informací by se mohli dočkat odpoledne, kdy do Velichovek přijede na jednání s managementem lázní konkurzní správce David Jánošík.

Pacienti, kteří v lázních pobývali například po čerstvých těžkých operacích, neskončili bez péče, stěhovali se ale do Janských Lázní. Zaměstnanci, kterých ve Velichovkách pracovalo 105, dostali výpověď.

Lázně zavřely kvůli dluhům 50 milionů korun, na jejichž splacení nemá peníze. Dluží za jídlo pro pacienty, sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců i za objednané služby. Společnost už požádala o vyhlášení insolvence, tomu soud v pátek vyhověl s tím, že ještě rozhodne, co dál – zda bude konkurz, nebo lázním povolí reorganizaci. Není přitom jasné, komu lázně patří, akcie jsou na majitele.

Situace v rašelinových lázních byla už nějakou dobu napjatá. Pacienti, kteří se zde léčili v posledních dnech, říkají, že blížícímu se bankrotu leccos nasvědčovalo.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)