Firma, která si pronajímá brněnské letiště, změnila majitele. Bez vědomí kraje

Události v regionech (Brno): Nový majitel letiště (zdroj: ČT24)

Firma Letiště Brno, která má od počátku tisíciletí na padesát let pronajaté od kraje brněnské letiště, změnila majitele a stala se součástí investiční skupiny Accolade. V pátek to sdělila mluvčí letiště Kateřina Pichalová, podle níž firmy podepsaly dohodu ve čtvrtek. Jihomoravský kraj o změně nevěděl a nyní chce s novými majiteli jednat nejen o smlouvě za pronájem, ale i o budoucím rozvoji letiště.

Letiště v Brně je druhé největší v zemi a ročně odbaví skoro půl milionu cestujících. Na změnu majitele upozornily servery iDNES.cz a iHNED.cz. Podle nich to kraj překvapilo, cena není známá. „Skupina Accolade koupila od předchozích majitelů společnost B.A.W.D.F., která je vlastníkem společnosti Letiště Brno. Na denním fungování letiště se pro cestující, klienty z řad leteckých společností ani pro zaměstnance změnou majitele nyní nic nemění,“ uvedla Pichalová.

Přesná cena, kterou Accolade za stoprocentní podíl v letišti zaplatila, nebyla zveřejněna. „Jsem přesvědčený, že ve spolupráci s krajem, který považujeme spolu s městem Brnem za naše nejváženější partnery, lze letišti zajistit dlouhodobý úspěšný rozvoj. Věřím, že najdeme s Jihomoravským krajem a městem Brnem společnou řeč na rozvoji nových leteckých linek,“ uvedl ředitel skupiny Accolade Milan Kratina.

„Uvědomujeme si, že jedině společnými silami a na základě dobrých vztahů založených na vzájemné důvěře lze brněnskému letišti zajistit silné postavení na trhu středoevropské letecké dopravy. V rozvoji letiště chceme navázat na výsledky práce dosavadních vlastníků,“ dodal Kratina.

Už dříve chtěla Accolade vybudovat u letiště park pro logistiku

Kraj o novém majiteli nevěděl. „Přišli nám to oznámit dnes ráno. Je to pro nás překvapivá informace. Nicméně věříme, že s novým vedením najdeme společnou řeč, protože Accolade považujeme za silného a seriózního partnera,“ řekla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO). Dodala, že kraj chce s novým vlastníkem jednat jak o rozvoji leteckých linek, kterých je v plánu zhruba pět od příštího roku, tak i o nastavené smlouvě. Kraj podle Malé chce, aby měl z pronájmu letiště větší užitek než doposud.

Skupina Accolade se věnuje rozvoji infrastruktury pro podnikání v České republice. Nedávno například oznámila záměr vybudovat v západních Čechách polygon pro testování a certifikace automobilů s automatickým řízením. Investuje zejména do průmyslových nemovitostí určených k pronájmu. Už dříve se zajímala o možnost vybudovat na území přilehlém k brněnskému letišti park pro logistiku.