Nápor vody prorazil hráz odbahňované nádrže Jordán

Tábor – Nápor vody po intenzivní oblevě dnes nevydržela provizorní hráz nádrže Jordán, kterou město Tábor momentálně odbahňuje. Voda z přepažené nádrže odtéká proraženou štolou přes Tismenický potok do Lužnice a zatím není jasné, za jak dlouho se hráz podaří zacelit. S vodou unikají z Jordánu do Lužnice i ryby, podle místních ale nejde o vzácné živočichy.

Jordán je kvůli odbahnění po odpuštění hladiny rozdělen na dvě části hrází. V jedné polovině zůstala voda. Z prázdné části, v níž je štola, začala na přelomu listopadu a prosince nákladní auta odvážet bahno. Dnešní havárie práce na čištění Jordánu přibrzdí. „Komplikace to samozřejmě je, ale myslíme si, že nepůjde o nějaké zásadní zpoždění z pohledu celkové realizace projektu,“ řekl Stolař. Hráz tvoří hlavně ocelové stěny zasypané kamením.

Voda z Jordánu vytéká štolou, kterou město nechalo prorazit. V budoucnosti má fungovat jako spodní výpusť nádrže. „Štola je hotová v hrubé stavbě, vytékající voda by ji neměla nijak poškodit,“ uvedl Stolař. S vodou unikají z Jordánu do Lužnice i ryby, ale podle Stolaře zřejmě nejde o vzácné živočichy.

Déšť a sněžení zvedly přes noc také hladiny řek v jihozápadních Čechách. První stupeň povodňové aktivity je na Ohři, Berounce a Cidlině.

Odbahnění Jordánu, které letos začalo, je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Odhadované náklady činí přes 400 milionů korun. Po proražení štoly a vypuštění vody už zmizelo ze dna Jordánu několik tisíc metrů krychlových bahna. Nákladní vozy sediment odvážejí na skládku Pohnánec. Odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů by mělo být hotovo v roce 2014. Město získalo na práce dotace ve výši 85 procent, samo se bude podílet zhruba 60 miliony korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)