Bouře poničily Vysočina Arénu v Novém Městě na Moravě

Jihlava - Vysočina Aréna v Novém Městě na Moravě se vzpamatovává z následků po bouřích z minulého týdne. Přípravy na zimní mistrovství světa v biatlonu taky komplikuje odstraňování rozsáhlých polomů. Šampionát však zřejmě ohrožen není.

Dřevorubci teď z lesa kolem tratí odvážejí stovky kubíků polomového dříví. Likvidují stromy vyvrácené s kořeny i zlomené v půli kmene, poškozené jsou i sloupy s osvětlením a voda podemlela i přístupové cesty k tribunám. „Vítr nám pokácel asi tři sta padesát kubíků dřeva, což je asi dvě stě stromů,“ vypočítává starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Vznikla tady jedna velká mýtina, kdy celá ta část, kde máme kolečkovou dráhu, téměř padla,“ dodává předseda Sportovního klubu Nové Město na Moravě Josef Krška. 

Ochránci přírody už loni kritizovali velké kácení v okolí Vysočina Arény. Kvůli rozšiřování mistrovských tratí padly hektary lesa. Teď přišla nečekaně nová pohroma. „Bylo to opravdu tornádo. Lidé, kteří tam byli, viděli ve vzduchu lítat stromy, to jsme nemohli naší výstavbou ovlivnit,“ říká Josef Krška. „Estetické škody na tom lese jsou mnohem větší, než kdyby se to stalo jinde,“ uvádí Michal Šmarda.  

Tratě jsou teď uzavřeny pro pěší i pro cyklisty. Řada turistů ale zákaz porušuje. Škody ve stovkách tisíc počítá i sportovní klub. Původně se bál, že přírodní živel ovlivní i přípravy na únorové mistrovství světa, naštěstí ale všechny škody pomůže zaplatit pojišťovna. „Všechny zkolaudované stavby byly řádně pojištěny, takže to určitě mistrovství světa neohrozí,“ uzavírá Josef Krška.

Uzavřené tratě chce sportovní klub vyčistit a znovu otevřít pro cyklisty a bruslaře do konce tohoto týdne.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)