Co by to bylo za Štěpána bez otužilců ve Vltavě

Praha - U Národního divadla začala nejstarší plavecká soutěž otužilců. Na již pětašedesátém Memoriálu Alfréda Nikodéma se sešlo rekordních 223 otužilců, z toho 63 žen. Plave se už od roku 1923 a dosavadní rekord byl v roce 1976, kdy si přišlo na Štěpána do Vltavy zaplavat 214 plavců. Závodí se na třech různě dlouhých tratích. Teplota Vltavy byla v čase závodu poměrně milosrdná, vyšplhala se na 5,6 °C. Počínání otužilců přihlížely zhruba tři tisícovky zvědavců.

Na nejdelší trati, která je dlouhá 750 metrů a plave se na počest prvního českého pokořitele kanálu La Manche Františka Venclovského, byla nejrychlejší Eliška Novotná, v patách ji následoval nejrychlejší muž Petr Tomášek.

Vzduch měl teplotu šest stupňů a voda 5,6 stupně Celsia, což bylo více, než pořadatelé očekávali. Právě tato nadprůměrná teplota vody i vzduchu přilákala na Slovanský ostrov, odkud plavci startují, rekordní počet lidí, říkali někteří účastníci.

Desetiletý účastník Vojislav Štěrba:

 „Bylo to příjemné. Nebylo to studené, ani teplé.“

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Memoriál Alfreda Nikodéma

je nejstarší a nejznámější otužileckou soutěží v Česku. Jmenuje se po pražském zlatníkovi a průkopníkovi otužileckého plavání. Největší zimu otužilci zažili v roce 1946. Plavat se mělo u Železničního mostu. Byl ale pětadvacetistupňový mráz a pořadatelům nepomohly ani sekyry, kterými prosekávali led. Voda okamžitě zamrzala a plavat se stejně nedalo.

  • Tradiční závod zdroj: ČT24
  • Otužilci autor: Krumphanzl Michal, zdroj: ČTK