V Ostravě razí novou terapii pohybových poruch

Praha – Stále více klientů vyhledává podle terapeutů speciální terapii Bobath, která pomáhá především dětem s poruchami pohybu. Dětský rehabilitační stacionář v Ostravě-Porubě uspořádal v těchto dnech workshop zaměřený na zkušenosti s touto léčebnou metodou. Zúčastnili se ho také terapeuti ze zahraničí.

Terapie pomáhá nejen pacientům s dětskou mozkovou obrnou, ale výsledky přináší i u dětí, které mají skoliózu páteře, nebo jsou po těžkých úrazech. Na rozdíl od Vojtovy metody, která podle terapeutů nedovoluje dítěti takovou svobodu pohybu, jde v Bobathově konceptu spíše o hru. „Snaží se jim dopřát zkušenost pohybu… Díky Bobathově metodice mohou dostát a prožít si stoj či asistovanou chůzi,“ popisuje důsledky terapie manželů Bobathových primářka dětské rehabilitace Dana Čermáková.

V Česku zatím museli terapeuty školit pouze zahraniční lektoři, to se ale v současnosti mění. V Ostravě se již první lektoři specializují na tuto terapii. „V ČR dlouhou dobu tato metoda soutěžila s Vojtovou metodou, která tady má mnohem větší kořeny, nicméně se teď rodiče přiklánějí hodně i k této metodě,“ tvrdí certifikovaná lektorka Petra Mikesková. Bobathův koncept provozuje Dětský rehabilitační stacionář v Ostravě-Porubě, který spadá pod městskou nemocnici. Veškerou péči o pacienty tak hradí pojišťovna.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)