Dostihy v Pardubicích dotovali daňoví poplatníci, i když o tom neví

Pardubice – Některé dostihy se letos na pardubickém závodišti konaly jen díky dotacím od daňových poplatníků. Nezájem sponzorů totiž znamenal, že závody koní musela dotovat radnice a také dostihový spolek. Kolik záchrana dostihů z veřejných peněz stála, spolek zveřejnit nechce. Obyvatelé Pardubic ovšem o dotacích nevěděli.

Pardubická radnice se sice brání tím, že přímo z městské kasy dostihy neplatila. Primátorka Štěpánka Fraňková na kameru zdůraznila, že finance přímo na pořádání závodů z městské kasy nešly. Ve skutečnosti ovšem radnice dostihovému spolku půjčila 4,5 milionu korun a právě z těchto peněz měl spolek nerentabilní dostihy dotovat. „V současné době jsme v situaci, kdy jsme připraveni tu půjčku městu vrátit,“ uvedl pardubický zastupitel a předseda spolku Jan Němec (TOP 09). 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Ten také přiznává, že někteří sponzoři byli ze státní správy, byla tam prý určitá spolupráce. To se ovšem nelíbí bývalému předsedovi dostihového spolku Miroslavu Petráňovi, který tvrdí, že daňoví poplatníci zachraňují neúspěšnou sezonu na dostizích. Konkrétní částky dostihový spolek zveřejnit nechce. „Na místě současného vedení bych to přiznal, protože se to lidé nakonec stejně dozvědí,“ podotkl Petráň. 

Pardubický dostihový spolek zažívá zřejmě nejhorší období ve své historii. Nezájem sponzorů totiž doplňují i nejasnosti v účetnictví. Hospodaření spolku už více než rok prošetřuje policie.