Rodičům postižených chlapců pomáhá město i přátelé

Rynárec (Pelhřimovsko) - Rodina Hypšových z Rynárce na Pelhřimovsku je odkázaná na sociální dávky a pomoc druhých. Před třemi lety se jim k tehdy dvouleté holčičce předčasně narodila dvojčata, kluci. Oba jsou však vážně postižení. Potřebují každodenní péči a rehabilitace. Rodina žije jen z jednoho platu a bez pomoci druhých by se proto neobešla. Finančně jim pomáhá i město Pelhřimov.

Předčasný porod a s tím spojené zdravotní komplikace provázejí chlapce od narození. „Mají následky nedonošenosti a těžké nezralosti, dětskou mozkovou obrnu, postižené všechny čtyři končetiny, poruchu sluchu, zraku,“ říká jejich matka Martina Hypšová. „Narození dětí byl skoro zázrak, je to na hranici životaschopnosti,“ říká dětská lékařka Jitka Houšková. Rehabilitace dvojčat je nezbytnou součástí dne. Ke zlepšení jejich stavu jim pomáhá Vojtova metoda, pravidelně také navštěvují lékaře a dvakrát do měsíce specialisty.

Město přispívá Hypšovým na každého postiženého chlapce měsíčně tři tisíce, zaplatilo jim také speciální dětské autosedačky, na které by jinak rodiče neměli dostatek financí. Rodině se snaží pomáhat i přátelé a známí. „Máme štěstí na lidi kolem sebe a pomáhají nám i rodiče z obou stran,“ říká matka dětí. Na Konto bariéry už jejich přátelé složili třináct tisíc. Šetří jim tak na nové, větší auto.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)