Prostituce se přesouvá z veřejných domů na priváty

Plzeň - Veřejné domy se v Plzni dostávají do krize. Jejich klienti čím dál více dávají přednost sexuálním službám na privátech. Těch je teď ve městě přes sto padesát. Přibývá tak i prostitutek na inzerát. Právě sex v soukromých bytech je pro ně šancí, jak řešit existenční problémy.

Jeden z nejstarších klubů v Plzni, Jessica, funguje už od roku 1991. Právě v té době byl vyhledáván hlavně cizinci. Teď mu ale klientů rapidně ubývá. Přednost dávají službám na privátech. „Klub už skoro je úplně přežitek, úplně tu zanikly téměř všechny,“ uvedla majitelka klubu.

Částečně je to kvůli ekonomické krizi. Finanční problémy řeší čím dál více žen. Nabídka sexuálních služeb na privátech je tak mnohdy jediným řešením, jak se rychle dostat k penězům.

Bezpečnost, soukromí, anonymita a hlavně větší výdělky jsou důvody, proč většina prostitutek začala upřednostňovat právě priváty. „Průměrný věk těchto dam je asi tak třicet let, ale služby poskytují i dámy padesátileté, ale samozřejmě i mladší osmnácti let,“ uvedl Martin Parula, ředitel agentury terénní sociální práce Ulice.

V Plzni teď zůstalo sotva deset erotických klubů. Přitom asi třetina z nich nabízí sex za peníze. Naopak privátů je až sto padesát. Pouličních prostitutek je pak u agentury Ulice registrováno kolem sedmdesáti. Změnila se ale i klientela. „Cizinci jsou spíše okrajovou záležitostí a zákazníky klubů a privátů se stali převážně Češi,“ uvedla Jitka Vrbová z agentury terénní sociální práce Ulice. Ti ale míň platí. V klubech si průměrně prostitutky měsíčně vydělají stejně jako pokladní v hypermarketu - tedy něco kolem deseti tisíc. Na privátech to ale může být i dvojnásobek.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)