Jů a Hele zdraví z Roztok: Výtvarníka Holého připomene výstava

Roztoky u Prahy – Jů a Hele, Studio Kamarád či Procházky pana Pipa. Právě s těmito postavami je neodmyslitelně spjat jejich autor výtvarník Stanislav Holý. V muzeu v Roztokách u Prahy se dnes večer otevře výstava věnovaná jeho tvorbě. Nezaměnitelný rukopis Holého a jeho kulisy známé právě ze Studia Kamarád České televize provází expozici v Roztokách na každém kroku. Na výstavě nechybí ani ilustrace z jeho knižní tvorby spojené zejména s postavičkou pana Pipa.

Přestože nejprve začínal černobílými kresbami pro dospělé, práce pro nakladatelství Albatros nasměrovala jeho tvorbu spíše k dětskému publiku. Poté byl Holý přizván na výtvarné řešení pavilonu do Kanady a později do Japonska, kde se nechal se inspirovat slavnými americkými loutkami muppets, tzv. mapeťáky. „Přišel do televize, měl už celý koncept v hlavě a chtěl prosadit tento typ vysílání pro děti a samozřejmě nikdo nevěřil, že se to podaří,“ vzpomíná jeho manželka a autorka výstavy Marie Holá.

Básníci, Zpívánky i dětské knihy

Nečekaný úspěch se ale dostavil a na počátku osmdesátých let se zrodilo Studio Kamarád, které s malými přestávkami vysílá až dodnes. Nicméně Holého tvorbu je možné vystopovat i v jiných pořadech a filmech. Byl například požádán režisérem Dušanem Kleinem, aby vytvořil ilustrativní skeče k filmu Jak svět přichází o básníky, či se podílel na vzniku některých dílů Zpívánek. Ilustroval i mnohé dětské knihy.  „Všechno, co dělal, dělal se spontánností a choval se stejně venku jako doma,“ dodala Holá.

Výtvarník Stanislav Holý
Zdroj: Matička Petr/ČTK

Výstava bude částečně interaktivní. Děti budou moci kreslit a malovat, připraveny jsou i doprovodné programy výtvarné i hudební a malí návštěvníci si pod kontrolou lektora budou moci vyzkoušet vyrobit vlastní kreslený film. Výstava je putovní, v Roztokách u Prahy bude zahájena dnes v 17 hodin, veřejnosti se otevře už zítra.

Výstava o Stanislavu Holém tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)