Kabinet Havel končí českou vizí

Brno – Celý rok, od listopadu 2008 do listopadu 2009, se v Kabinetu Havel setkávaly významné osobnosti kulturního, vědeckého a společenského života. Tato diskusní setkání v brněnském Divadle Husa na provázku dnes večer končí. Hlavními hosty tentokrát byli Václav Havel, Jacques Rupnik, Jiří Gruša a Václav Bělohradský. Na diskusi v 19:00 navázal další ojedinělý projekt Provázku - Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa (filmovou verzi tohoto projektu si můžete přehrát v tomto článku). Epilog Kabinetu Havel – Úsvitu v Čechách vysílal program ČT24 živě. Záznam diskusního setkání naleznete zde.

Tématem večera byla „česká vize“. Čtyři hosté kabinetu se snažili – na základě podnětů 92 významných osobností české společnosti (například Madeleine Albrightové, Jiřího Grygara, Martina Hilského nebo Jiřiny Šiklové) – zformulovat deset nejdůležitějších hodnot, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti. Zdůrazňovali zejména svobodu, vzdělání a křesťanské desatero.

Česká vize je v pořadí jedenáctým tématem debat, jejichž cílem je kritická reflexe současné české společnosti u příležitosti dvacátého výročí listopadových událostí roku 1989. Kabinet Havel postupně otevřel témata – (český/á/é) zkušenost, hodnoty, žena, jazyk/média, podnikavost, krajina, myšlenky, kultura/umění, společnost a role.

Cirkus Havel

Kabinet Havel - Úsvit v Čechách navazuje na tříletý projekt Divadla Husa na provázku Perverze v Čechách, který se zabývá otázkou krize české identity a „českým údělem“ v rozmezí let 1968-1989.

Hlavní část projektu tvoří tři inscenace: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer: Lásky jedné plavovlásky - příběh ze 60. let,  Václav Havel: Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa a David Drábek: České moře. Souborné uvedení Perverze v Čechách v rámci jednoho dne se uskutečnilo 17. listopadu, na dvacáté výročí sametové revoluce.

Kabinet Havel - diskusní setkání významných českých osobností v Divadle Husa na provázku
Zdroj: ČT24/Husa na provázku