Kolíbal, Ouředník nebo Lábus. Ministerstvo kultury udělilo Státní ceny

Praha – Státní cenu za literaturu pro rok 2014 dostane lingvista, básník a překladatel z francouzštiny Patrik Ouředník a za překlad literární teoretik a estetik Jiří Pechar. Ministerstvo kultury jim ocenění udělilo za celou dosavadní tvorbu. V oblasti divadla uspěl teatrolog Adolf Scherl a za hudbu muzikolog a skladatel Miloš Štědroň. Za výtvarné umění porota vybrala sochaře Stanislava Kolíbala a za architekturu Ladislava Lábuse. Slavnostní ceremoniál proběhne ve čtvrtek ve Veletržním paláci, odkud ho bude živě přenášet ČT art.

Laureát Státní ceny za literaturu Patrik Ouředník je podle předsedy oborové poroty Josefa Chuchmy „rozkročený mezi českou a francouzskou kulturu a svou francouzskou kulturou nasáklou vzdělanost přenáší originálním způsobem na české území“.

Divadelní kritik Adolf Scherl si ocenění vysloužil za badatelský přínos v české teatrologii, muzikolog Štědroň zase za snahu o propojování žánrů i za pozornost, kterou věnuje folkloru. Hlavním argumentem pro ocenění Stanislava Kolíbala byla jeho radikální vyhraněnost a „nezpochybnitelný umělecký hlas“.

Po přímém přenosu z předávání cen nachystala ČT art tematickou změnu programu věnující se oceněným umělcům.

  • 21:05     Krásný ztráty (Ladislav Lábus v baru u Michala Prokopa, kde byl hostem i jeho bratr, herec Jiří Lábus)
  • 21:35     Vzkaz Miloše Štědroně (Portrét předního českého hudebního vědce, vysokoškolského pedagoga a autora divadelní a filmové hudby)
  • 21:50     Výtvarnické konfese: Stanislav Kolíbal  (Dokument režiséra Petra Skaly)
  • 22:15     Čtenářský deník… Patrik Ouředník: Europeana     

Státní ceny pronikly také do oblasti kinematografie. 29. října se budou v kině Ponrepo samostatně předávat ceny za přínos za působení v této oblasti. Ceny dostaly dokumentaristka Kristina Vlachová a in memoriam režisérka Věra Chytilová. „Porota cítila velký dluh, že Věra Chytilová nebyla oceněna již dříve, získala tedy cenu in memoriam,“ řekl předseda poroty Ivan Biel.