Cannes zahájí Grace Kellyová. Zlatou palmu ale přenechá jiným

Cannes – Marcello Mastroianni, vypůjčený z Felliniho filmu 8 1/2, dohlíží z plakátu 67. ročníku na letošní program festivalu v Cannes. Sledovaná mezinárodní filmová přehlídka začíná 14. května a po letech s účastí českého celovečerního snímku, byť ne v hlavní soutěži. Kinematografií bude francouzská Riviéra žít do 25. května.

Cannes zahájí film o Grace Kellyové (zdroj: ČT24)

Získat Zlatou palmu má naději osmnáct filmů. Mezi nimi nejnovější počiny režisérů Jeana-Luca Godarda, Davida Cronenberga, Kena Loache či bratří Dardenneových. O vítězi rozhodne porota, jíž letos předsedá novozélandská režisérka Jane Campionová. Zlatou Palmu získala v roce 1982 za krátký film Peel.

O zahájení se postará Grace Kellyová, pochopitelně filmová. Snímek o monacké kněžně a filmové hvězdě, která zahynula před více než třiceti lety při automobilové nehodě, je uváděn mimo soutěž. „Můj film není životopis, ale portrét ženy v konkrétním momentu jejího života,“ zdůrazňuje předem francouzský režisér Olivier Dahan, který mimo jiné v roce 2007 natočil příběh jiné významné ženy – Edith Piaf. Vynesl Oscara představitelce slavné šansoniérky Marion Cotillardové. 

67. ročník festivalu v Cannes
Zdroj: ČTK/ZUMA/Chen Xiaowei

Grace Kellyovou hraje Nicole Kidmanová. Děj se odehrává v roce 1962, kdy jí Alfred Hitchcock pozval zpátky před kamery, aby si zahrála v jeho připravovaném filmu Marnie. V té době ale zároveň Monako řeší vyhrocené spory s Francií a Grace stojí před rozhodnutím, kterou roli zvolit – zda hereckou, nebo státnickou. Současnému monackému dvoru se každopádně nelíbí příliž žádná z nich, vydal totiž prohlášení, v němž kritizuje způsob, jakým je Grace ve filmu vykreslena. Režisér se brání, že není historik, ale umělec. Do českých kin přijde příběh o monacké kněžně 12. června. 

V programu 67. Cannes je zařazeno více než 1 700 filmů. Mezi nimi i Cesta ven režisér Petra Václava. Příběh mladé romské matky, která chce pro sebe a svou dceru vybojovat lepší život, bude uveden v sekci, kterou sestavuje Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce (L'ACID). „Téma a jeho zpracování a také velká klika,“ odhaduje režisér, co dostalo jeho počin do výběru ze stovky snímků. Na filmovém trhu, který souběžně probíhá s festivalem, se představí také drama o dopingu Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové.