První dáma české režie Věra Chytilová slaví jubileum

Praha – Kalamita, Kopytem sem, kopytem tam, Sedmikrásky, Panelstory, Hra o jablko, Dědictví aneb Kurvahošigutntág… Ještě pořád to nestačí? Všechny zmíněné snímky pocházejí z dílny režisérky Věry Chytilové, která dnes slaví pětaosmdesáté narozeniny. Jedna z osobností české nové vlny za svou práci obdržela řadu cen, mezi nimi třeba francouzský Řád za umění a literaturu nebo státní Medaili Za zásluhy. Česká televize připomene její narozeniny Hrou o jablko, kterou odvysílá ve 22:40 na druhé programu.

Chytilová se dokázala prosadit mezi řadou mužských režisérských osobností. Může za to její osobitý styl, který ve své práci promítá do absurdního humoru, syrovosti lidské povahy a jakékoliv absence předstírané krásy. Velký prostor v její tvorbě zaujímají také dokumenty. V nich se nebojí přímočarosti a odkrývání tabuizovaných témat.

Než se k tomu ale dostala, ušla dlouhou cestu. Rodačka z Ostravy se na místo režisérky neposadila hned ze začátku. Nejprve zkoušela štěstí za kamerou jako obyčejná klapka, odkud se postupně vypracovala. 

Získaná ocenění

  • Bronzová medaile MFF Benátky: Pytel blech
  • Cena FICC v Oberhausenu: Strop
  • Velká cena MFF Mannheim: O něčem jiném
  • Velká cena Bergamo MFF: Sedmikrásky
  • Stříbrný Hugo na MFF v Chicagu: Hra o jablko
  • Francouzské vyznamenání Řád umění a literatury
  • Medaile Za zásluhy
  • Český lev za dlouholetý umělecký přínos českému filmu
  • Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii
Věra Chytilová
Zdroj: ČT24/ČT

Chytilová je známá svými pevnými názorovými postoji. Např. odmítla podepsat Antichartu a v období komunismu se snažila neustále svobodně tvořit i za cenu pronásledování. Její filmy provokují, předkládají genderová témata, nebojí se ani otevřené sexuální tematiky. Díky své nezávislosti je mnoha lidmi považována za feministku. Nikdy se nebála otevřeně poukazovat na to, že jí nikdo nemůže zabránit v seberealizaci. 

Byla zapojena do organizace Kino Women International, jíž zajišťovala místo v tehdejším Československu. V devadesátých letech však zanikla. V roce 1996 kandidovala do senátu na Zlínsku, avšak neúspěšně. O totéž se pokusila v roce 2002 za stranu Rovnost Šancí. V současné době působí filmařka jako pedagožka na FAMU. Je členkou Evropské filmové akademie.

Osobnost české umělkyně poměrně hezky reflektuje starý reklamní spot pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech: