Zdena Studenková: „Nezapomenou na mě ani příští generace“

Praha - „I kdybych už nikdy nic nenatočila, budou mě každoročně všichni mít doma na televizních obrazovkách a nezapomenou na mě ani příští generace, což je velmi lichotivé,“ říká slovenská herečka Zdena Studenková. Objevila se totiž také ve filmu Marie Poledňákové S tebou mě baví svět, který se stal komedií století. Studenková byla dnes hlavním hostem Febiofestu.

Členka Slovenského národního divadla v Bratislavě patří na Slovensku k nejpopulárnějším herečkám, oblíbená je i v Česku. Jeden ze sálů multikina Cinestar Anděl nabízí snímky Panna a netvor, Anděl s ďáblem v těle, Všechno, co mám rád a Konečná stanice, ve kterých hrála.

Vojnárův slovensko-český koprodukční snímek Ženy mého muže z roku 2009 však nesplnil její očekávání, i když scénář byl prý vynikající. „Na tento projekt jsem se nesmírně těšila, ale pan režisér rozšiřoval dialogy, natočil mnohonásobně víc materiálu a střihem pak zmizely scény, které motivovaly hlavní hrdinku,“ vysvětlila.

„Přece jen je to už také o pohodlí“

Je ráda, že kontakty českých a slovenských divadelníků pokračují. „Moji kolegové stále účinkují na českých jevištích. Škoda, že je to všechno hodně závislé na financích a dost se spěchá. Přesto jsem měla to štěstí, že jsem v pražském Divadle Kalich hostovala v muzikálu Janka Ledeckého Hamlet, což byla skvělá práce. Ale cesty byly náročné. Pokud by se něco podobného mělo opakovat, budu si to velmi rozmýšlet. Přece jen je to už také o pohodlí,“ říká herečka, jejíž první filmové role odpovídaly jejímu dívčímu zjevu a křehkým rysům.

Rozhovor se Zdenou Studenkovou (zdroj: ČT24)

„Mám raději submisivní postavičky - ty mi přinášejí radost. Nemusím se tak tlačit dopředu,“ dodala herečka, která si uvědomuje, že čas nezastaví. Přesto není spokojena s tím, že na její domovské scéně zkoušejí nyní novinky už jen mladší herci. Dříve se Studenková hodně věnovala fotografii, ale podle svých slov by to už dnes nezvládla, i když jí tyto znalosti často pomohly před kamerou. „Ale dovedu zato velmi dobře vařit,“ podotkla.

Další informace a program hledejte na webu Febiofestu.