Už se ví, kdo vyleze na Žebřík

Praha – Může to být skupina Kryštof, která získala čtyři nominace, těsně za ní se třemi nominacemi budou bojovat Tomáš Klus nebo kapela UDG. Hlasující v anketě Žebřík svým zasláním sms již vybrali adepty ve všech kategoriích - skupina, album, skladba, videoklip, zpěvák, zpěvačka, objev, akce, film a průser roku. Kdo nakonec vyšplhá na nejvyšší příčku, se hudební svět dozví 15. března (ČT slavnostní vyhlášení odehraje ze záznamu 29. 3. ve 23:20 na ČT2.)

„Nominace jsou poměrně pestré a v zásadě odpovídají tomu, co se loni na naší scéně událo. Fanoušci prokázali dobrý přehled a slušný vkus,“ sdělil k výsledkům ředitel hudebních cen Žebřík Jarda Hudec.

Richard Krajčo se tak může umístit i mezi nejlepšími zpěváky. Po dvou nominacích hlasující přiřkli Lence Dusilové, Celeste Buckinghamové, skupinám Charlie Straight a A Banquet. Svá želízka v ohni mají rovněž Tata Bojs, Mandrage, Aneta Langerová, Anna K, Lucie Bílá, Vojta Dyk, Matěj Ruppert či David Koller, ale třeba také Umakart, Clou, Kofe-In a Calm Season.

V kategorii Akce roku již tradičně spolu soupeří festivaly Colours of Ostrava, České Hrady a Rock for People, tentokrát se do pětice nominovaných propracovalo i turné Tomáše Kluse a šňůra PSH + Monkey Business.

V kategorii film se bude do konce února rozhodovat mezi snímky Čtyři slunce, Okresní přebor, Polski film a Ve stínu, do pětice hudební fanoušci poslali i dokument skupiny Imodium.

Domácí část ankety zahrnuje kromě českých a slovenských hudebníků také cizince dlouhodobě působící v ČR a SR. Tytéž kategorie jsou vypsány i pro zahraniční část.

Během pětihodinového galavečera, který bude hostit Parkhotel Plzeň a jehož moderátory budou stejně jako v minulých letech Tomáš Hanák a Klára Vytisková, vystoupí řada interpretů a předních českých kapel, například Chinaski, Nightwork, Mňága a Žďorp nebo Prago Union + Livě Band.

Vizuál
Zdroj: ČT24/iReport