Česká filharmonie na Nový rok zahraje s mládím a vesele

Praha - Dvořákovu síň pražského Rudolfina večer rozezní Novoroční koncert České filharmonie. Program je připomínkou dvacátého výročí vzniku České republiky, a navíc mezi filharmoniky poprvé na Nový rok zasednou i mladí hráči z Japonska.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Na programu prvního koncertu ČF v letošním roce je například předehra k opeře Prodané nevěsty Bedřicha Smetany, duet z opery Antonína Dvořáka Jakobín, předehra op. 9 Římského karnevalu Hectora Berlioze anebo 1. věta z Hornového koncertu č. 1 Richarda Strausse. Vedle klasiků zazní ale třeba také dílo soudobého amerického skladatele Johna Adamse.

Jeho skladba Short Ride in a Fast Machine je příležitostí pro jednu z japonských hudebnic, které s ČF večer vystoupí. Yuki Takashi je členkou Orchestrální akademie při České filharmonii. A podle Jiřího Bělohlávka není vyloučeno, že jednou bude k filharmonii patřit. „Orchestr mladé talentované lidi vnímá jako své eventuální budoucí členy,“ podotkl.

Vedle nadějného mládí se partů pro trubku ujmou Ladislav Kozderka a Jaroslav Halíř, pro lesní roh Jan Vobořil. Spolu s orchestrem vystoupí také sopranistka Dana Burešová a barytonista Svatopluk Sem. „Program bude veselý, jako jsou veselé novoroční oslavy,“ přislíbil houslista Josef Špaček, který pro své mladé novoroční spoluhráče může být vzorem. Jeho už tak úspěšnou kariéru nedávno potvrdil úspěch v prestižní mezinárodní Soutěži královny Alžběty.