Socha, gobelín i recese připomenou Havlův odchod

Praha - Žádné pomníky nechtěl, přesto se mu již chystá socha. Rok od úmrtí Václava Havla vzniká jeho figura, která má stát na pražském Petříně. Oficiální připomínkou výročí Havlova úmrtí bude odhalení obřího gobelínu na letišti v pražské Ruzyni, jehož vznik zaplatily hvězdy světové hudby. Výročí Havlovy smrti se připomene konferencí, divadlem, výstavami, odhalením pamětní desky i recesí. Havel zemřel loni 18. prosince.

První socha Václava Havla v životní velikosti vzniká podle rok starého modelu studentky sochařství Barbory Daušové. „Vytvořila jsem ho jako občana a literáta,“ říká sochařka. Prezident se usmívá, sako má ležérně přehozené přes rameno. Stát má na Petříně s Hradem za zády a výhledem na celou Prahu. Nová socha vyjde nejméně na 150 tisíc korun, spolek pro výstavbu sochy proto vyhlásil veřejnou sbírku, která má být zahájena v sobotu sedmnáctého listopadu.

Centrem výročí Havlova odchodu se pak 9. prosince stane letiště nesoucí jméno bývalého prezidenta, kde se chystá odhalení gobelínu, který zaplatili světoví umělci na Havlovu památku. Přispěli U2, Peter Gabriel, Sting nebo Yoko Ono. Ozdobný nástěnný koberec navrhl výtvarník Petr Sís.

Příští týden se v bruselském Pražském domě koná výstava fotografií Bohdana Holomíčka z archivu Knihovny Václava Havla. Knihovna, která se stará o odkaz prvního polistopadového prezidenta, dramatika, disidenta a bojovníka za lidská práva.

Vědecká konference v Itálii

O Havlově životě budou 6. prosince ve Stockholmu diskutovat spisovatel a programový ředitel Havlovy knihovny Jáchym Topol, švédský filmový kritik Hynek Pallas či spisovatelka Kateřina Janouchová. Debata bude spojena s projekcí filmu Odcházení, který Havel podle své hry režíroval a jenž se ve Švédsku dosud nepromítal.

Vedle Bruselu bude výstava fotografií v brzké době i v Římě, a to autorky Dagmar Hochové. Konat se bude za podpory Českých center. K tomu se Havlova osobnost v Itálii připomene 18. prosince vědeckou konferencí, na níž se podílejí tři tamní univerzity s podporou českého velvyslanectví. Program uzavře divadelní čtení z Odcházení, poslední Havlovy hry.

Velký několikadenní program připravuje Dusíkovo divadlo v Čáslavi. Součástí bude výstava o Havlově dramatické tvorbě a uvedení jeho her v Česku i zahraničí, přičemž vernisáž bude spojena s přednáškou. Divadlo uvede také Havlovu Audienci a Vernisáž, do Čáslavi doveze skupinu The Plastic People of the Universe a v den výročí úmrtí promítne dokumentární film Občan Havel.

Na Kalhotový den si vyhrňte nohavice

Akci svolávají také recesisté přes sociální sítě. Vyzývají, aby si sympatizanti někdejšího prezidenta 18. prosince vyhrnuli konce svých kalhot. Dosud se k tomu přihlásilo asi 1 800 lidí. „Chceme tak uctít jeho památku a výrazně vzpomenout na jeho odkaz,“ uvádějí na webu.

Aktivisté hledali výrazné gesto, které bude české, lehce satirické, nenáročné a pro každého jednoduše realizovatelné i Havlovsky úsměvné. „Tím je odkaz na epizodu z počátků prezidentského období Václava Havla, kdy několikrát vystupoval s výrazně krátkými kalhotami. Havel se tomu s odstupem sám smál,“ uvedli. Chtěli by, kdyby se z „kalhotového dne“ stala tradice.

Pražské Divadlo Na zábradlí odhalí týž den svému někdejšímu kolegovi na své budově pamětní desku. Pozdější československý a český prezident ve slavné éře divadla v letech 1960 až 1968 na této scéně pracoval jako kulisák, herec, dramaturg, tajemník činohry a dramatik. Výtvarný návrh pamětní desky vytvořil sochař David Černý.