Je, jaká je. Která Vietnamka v zemi zdejší je nejkrásnější?

Krásné dívky, promenáda v plavkách, očekávané odpovědi na očekávané otázky a nakonec slzičky dojetí. Volba Miss Vietnam ČR a Evropy se od ostatních soutěží krásy příliš neliší, přesto je dokument o ní zajímavým pohledem do přeci jen jinak uzavřeného světa. Snímek Dcery vietnamského draka odvysílá ČT2 13. října v 15:20. Přehrát ho bude možné také v iVysílání.

Musí být hezká, vzdělaná a také integrovaná, musí umět vietnamsky a česky, popisuje ideální miss prezident soutěže Tran Quang Hung. Štáb režiséra Petra Kaňky prožil s adeptkami na královnu krásy 2012 týden před finálovým večerem. Bylo v něm napětí i legrace, jak ostatně v zákulisí obdobných soutěží bývá.

Volba nejkrásnější dívky třetí nejpočetnější menšiny v Česku se od té celonárodní liší počtem korunkychtivých dívek – do finále postoupily prakticky všechny přihlášené. Některé z nich s češtinou bojují, jiné se v Česku už narodily a Vietnam znají jen z vyprávění nebo dovolených.

Spojuje je ale touha vyhrát a všechny si užívají pozornost, které se jim dostává, i snahu o luxus, který k takové soutěži zkrátka patří. Nechybí ani setkání se slavnou osobností - Karlem Gottem, který jinak zřejmě se soutěží nic společného nemá. Dokument aspoň doprovází jeho píseň Je, jaká je. Lepší slogan těžko vymyslet.

  • Miss ČR Vietnam a Evropy 2012 zdroj: ČT
  • Vítězka Miss ČR Vietnam a Evropy 2011 Vu Thi Thuy Duong (vpravo) a její sestra, Miss ČR Vietnam a Evropy 2012 Vu Thi Thuy Linh zdroj: ČT

Koneckonců, i když se volí nejkrásnější vietnamská dívka, organizace i příprava probíhají v česko-vietnamské spolupráci, stejné složení má i porota. Jedním z cílů projektu, který se rozběhl v roce 2009, je podle prezidenta soutěže ukázat a představit blíže kulturu, která je sice odlišná, ale je součástí té většinové.

„Vědět o sobě víc je dobrá cesta k sousedským vztahům. A jistě tomu otevírá dveře poznání krásy i povah mladých lidí. A tuto možnost dává náš dokumentární film,“ domnívá se i režisér Petr Kaňka. Dcery vietnamského draka ukazují vietnamskou komunitu v dobrém světle, tedy zas trochu jinak, než o ní obvykle lidé slyší ve zprávách, shodují se její zástupci. A shodují se také v tom, že cesta k vzájemné otevřenosti bude ještě chvíli trvat. Šancí pro to, aby propojení vietnamské a české společnosti bylo bez nějakého „ale“ stejně jako v názvu soutěže Miss, je druhá generace, mladí lidé, kteří většinu svého dosavadního života, ne-li celý, prožili v Česku.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)