What a Material! České queer umění na Gay Pride v Amsterodamu

Amsterodam – Během srpna se v Nizozemsku vůbec poprvé představí české queer umění. Výstava nazvaná What a Material: Queer Art from Central Europe představí kromě současné tvorby i dvě historické reprodukce.

„Podařilo se nám připravit výstavu, která byla zařazena do doprovodného programu Gay Pride v Amsterodamu, jednoho z nejnavštěvovanějších letních kulturních festivalů na světě,“ upozornila Hana Schenková, pověřená řízením Českého centra v Nizozemsku. Právě Česká centra ve spolupráci s kurátorem Ladislavem Zikmundem-Lenderem a projektem P.A.X. (Pink Art Xperiment) 2012 historicky první výstavu českého queer umění v Nizozemsku pořádají.

Cílem výstavy je představit průřez současným českým queer uměním, zachytit jeho nejzásadnější témata, podoby a osobnosti. Velký prostor na ní bude věnován videoartu. Představí se díla dvou lauerátů Ceny Jindřicha Chalupeckého Marka Thera a Radima Labudy, Anny Daučíkové, Tamary Moyzes a Dariny Alster. Queer tematikou se pro své fotografie nechala inspirovat i Karolina Bregula a Jana Štěpánová. Kromě toho výstava nabídne malbu (Jan Miko, Lukasz Stoklasa) a další druhy umění jako třeba komiks v dílech Petra Nováka, Bohumíra Tabáka a Petra Vlčka.

Součástí expozice bude i ohlédnutí za uměleckou queer scénou před rokem 1948, kdy komunistický režim na dlouhou dobu násilně vymazal homosexualitu z veřejného života. Zatímco kresba Vratislava Nechleby z roku 1905 zobrazuje obecné homofilní tendence na přelomu 19. a 20. století, kresba Ladislava Vlodka z roku 1930 připomíná, že i v historických dobách měla queer komunita bohatý život, který se otiskoval do umělecké tvorby.

Výstava českého queer umění bude mít v amsterodamské galerii P.A.X. 2012 vernisáž 2. srpna. Potrvá do 26. srpna.