Zámek Český Krumlov získal podruhé cenu Europa Nostra

Durham/Český Krumlov - 12. června byla v Durhamské katedrále předána cena Europa Nostra, nejvýznamnější prestižní mezinárodní ocenění v oblasti památkové péče. Cenu v hlavní kategorii letos získal projekt konzervace jižní fasády Horního hradu Státního hradu a zámku v Českém Krumlově. Práce na obnově oceněné fasády začaly už v roce 2004 a probíhaly celkem v šesti etapách. Celá rekonstrukce stála dohromady kolem třiceti milionů korun.

Projekt byl hodnocen jako vynikající příklad citlivého přístupu k restaurování historických památek, díky kterému restaurované objekty neztrácí svou autenticitu. Jelikož se při opravách používaly pouze autentické techniky a postupy, renovace 200 let staré fasády představuje nový trend v české památkové péči.

„Už dávno jsme opustili od nešvarů těžkých betonářských rekonstrukcí, které zničily mnoho památek v 70. a 80. letech,“ upozornil v pořadu Události, komentáře své potěšení nad současnými renovačními postupy Josef Štulc, hlavní konzervátor Národní památkové péče.

Konkurence v soutěži byla letošní rok opravdu veliká. Celkem bylo nominováno 109 projektů z 29 zemí. Český Krumlov si cenu v hlavní kategorii realizace odnesl už podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2002 za práce na obnově unikátního barokního divadla a jeho depozitáře. 

Štulc v Událostech, komentářích zhodnotil úspěch projektu. „Já musím říct, že jsem velmi hrdý na to, že od roku 2000 jsme tuto první cenu dostali už dvakrát.“ Česká republika se mezi oceňovanými objevila už po několikáté, a to i mimo hlavní kategorii. V roce 2006 byl například oceněn projekt za záchranu gotických deskových maleb Mistra Theodorika z kaple svatého Kříže na Karlštejně.

„Jedná se o tedy nadstandardní počet ocenění, které Česká památková péče dostala. To potvrzuje jednak její obrovskou tradici a také její silné mezinárodní postavení,“ dolpnil Štulc.