Ceny za kameru dostali Jaromír Šofr, Martin Šec a Vladimír Smutný

Praha – Kameraman Jaromír Šofr převzal ocenění za celoživotní dílo. Stalo se tak na předávání výročních cen v kině Lucerna, které Asociace českých kameramanů uspořádala posedmnácté. Letos je obdrželi kameramani Martin Šec - potřetí a Vladimír Smutný - dokonce pošesté. „Profesor Jaromír Šofr nebýval v posledních letech častým hostem těchto večerů, protože přednášel ve Spojených státech. Teď je v Praze a naskytla se tak příležitost poděkovat mu za vše, co během 55 let u filmu vytvořil,“ uvedl prezident asociace Josef Hanuš.

Výroční ocenění za televizní dílo převzal kameraman Martin Šec za obrazové ztvárnění snímku Santiniho jazyk. Film Poupata přinesl cenu za kameramanské filmové dílo Vladimíru Smutnému. Čestným uznáním ocenila práci kameramana Petra Koblovského na filmu Rodina je základ státu. Jaromír Šofr projevil svůj specifický výtvarný názor, pečlivost a tvrdohlavost v realizaci svých záměrů už během studia na FAMU, kdy se spolužačkou Věrou Chytilovou natočil absolventský film Strop. „Oba nás to vymrštilo ke strmé kariéře,“ komentoval to Šofr, který poté natočil na Barrandově s Karlem Kachyňou výpravný film Ať žije republika, s Janem Němcem snímek O slavnosti a hostech a s Jiřím Menzelem Ostře sledované vlaky, oceněné Oscarem. Celkem má na kontě 42 titulů.

Oceněný kameraman Jaromír Šofr:

„Převod na digitální kinematografii a snímání je dramatický, ovšem i ta klasická, fotochemická technika může mít krásnou vrstvičku. Je to velká pomoc okamžité kontroly, v tom je to zjednodušení. Za našich časů to bývalo dramatické čekání na výsledek v laboratoři, nyní je to okamžitě vidět. Tím spíš by to mělo autory zavazovat k odpovědné tvorbě.“

Asociace kameramanů dále na návrh pedagogického sboru katedry FAMU udělila Uznání Jaroslava Kučery studentu Michaelu Kabošovi za obrazovou koncepci barevné etudy Nezemě. Od společnosti Barrandov Studio dostal symbolický šek na využití filmové laboratoře či pronájem ateliérů.

  • Kameraman Martin Šec zdroj: FDB
  • Jaromír Šofr zdroj: ČTK

Podle prezidenta asociace Josefa Hanuše posláním cen je přispět k publicitě kameramanské profese a jejích špičkových děl. V minulosti byli za celoživotní dílo odměněni Vladimír Novotný, Jan Čuřík, Svatopluk Malý, Josef Vaniš, Josef Illík, Josef Hanuš, Stanislav Milota, Jan Kališ, Ilja Bojanovský, Miroslav Ondříček, Vladimír Malík, Jiří Macák, Ivan Šlapeta, František Uldrich, Juraj Šajmovič a loni Andrej Barla. Asociace českých kameramanů je výběrovou organizací, sdružuje 190 členů.

Cenu Dilia a Asociace českých kameramanů za celoživotní kameramanské dílo obdrží kameraman Jaromír Šofr, jehož filmografie zahrnuje okolo 40 hraných filmů natáčených s mnoha režiséry různých generací. K vrcholům jeho tvorby patří bezpochyby filmy režírované Jiřím Menzelem. Od roku 1985 zprvu externě a pak trvale vyučoval na katedře kamery FAMU, kde byl v roce 1990 jmenován vedoucím. O pět let později byl jmenován profesorem.