Česká televize promítla seriál na fasádu své budovy

Brno - Seriál Co by kdyby vypráví o alternativních českých dějinách, o tom, co se nestalo, ale stát se mohlo. Filmaři použili značné množství dosud neviděného dobového materiálu, v hraných scénách vystupují známí čeští a slovenští herci. Česká televize promítla v Brně první tři díly na fasádu televizní budovy. Seriál bude od úterý vysílat ČT2.

„Šlo o první projekci tohoto typu na fasádu budovy ČT. Nevylučujeme, že by z ní v budoucnu mohla vzniknout tradice a čas od času bychom takto prezentovali naše další pořady,“ informovala mluvčí České televize Hana Orošová.

V jednotlivých dílech tak diváci například uvidí, co by se stalo, kdyby vypukla třetí světová válka, české země byly monarchií, komunisté udrželi moc nebo Morava získala samostatnost. „Ve třinácti dílech unikátního cyklu Co by kdyby se rozehrávají alternativní osudy Čechů ve 20. a 21. století. Pořad natočilo brněnské studio České televize,“ popsala Orošová.

  • Co by kdyby - Češi válčili se Slováky zdroj: ČT
  • Co by kdyby - Mandelinka zvítězila zdroj: ČT

Co by kdyby rozehrává i fiktivní scénáře postavené na větší míře nadsázky. Takové jsou díly zobrazující hladomor způsobený invazí mandelinky v roce 1952 nebo válku při dělení Československa. V Co by kdyby jako projektu brněnského televizního studia samozřejmě nechybí díl Co by kdyby: Morava získala samostatnost, ve kterém Moraváci zúčtují s češtinou, češstvím a s Čechy.

V cyklu vystupují renomovaní historici specializující se na 20. století: Vladimír Nálevka, Jiří Rajlich, Jiří Pernes, Jan Rychlík, David Kovařík, Vít Smetana, Dušan Kováč a další. Mezi řadou významných osobností se objeví Ludvík Vaculík, Jiří Suchý, Pavel Kohout, Hugo Mensdorff-Pouilly, Tomáš Czernin, armádní generál Tomáš Sedláček, armádní generál Karel Pezl, Bernd Posselt, Vladimír Mečiar, Antonín Baudyš aj.

Seriál režíroval Peter Kerekes a na ČT2 ho diváci mohou vidět od 14. února každé úterý večer. První díl má název Co by kdyby - České země byly monarchií a vysílat se bude od 21:20.