ČT nabídne netradiční portrét Jana Balabána

Ostrava – Spisovatel Jan Balabán byl muž s rozjitřenou duší a vnímavý pozorovatel lidských osudů. Žil slovem, které pro něj bylo obrazem života. Autor knihy desetiletí a nositel ceny Magnesia Litera zemřel nedávno ve věku nedožitých 49 let. Dokument Petry Všelichové o předním českém prozaikovi uvede Česká televize 29. prosince na programu ČT2 ve 21:30 hodin.

Netradiční portrét vystavěný skrze spisovatele samotného akcentuje vlastnosti a postoje, které jej charakterizovaly. Především je zmiňována literatura, tak jak ji vnímal, jako sdělení a zároveň propojení se čtenáři nebo posluchači. Kniha je pro Balabána záznamem lidského osudu v okamžiku, kdy je zranitelný a kdy hledá cestu ven z pocitu marnosti po prohře. Zároveň je pro něj společně odžitým prožitkem. Měl rád autorská čtení, setkání, kdy se s posluchači cítil být na společné vlně.

Dokument reflektuje osobu spisovatele, jeho rodinné zázemí, kořeny, vlivy evangelické víry, studia, přátelství nebo výtvarného umění. „Chtěl bych, aby osobnost Jana Balabána byla zaznamenána nejen ve vzpomínkách jeho přátel a kolegů. Proto vznikl film, který je složen čistě z toho, co a jak řekl,“ uvedl Čestmír Kopecký, jenž se podílel na produkci snímku.

Rozhovor s Petrou Všelichovou (zdroj: ČT24)

Jan Balabán zemřel nečekaně 23. dubna 2010 ve 49 letech. Nejčastějším a nejoceňovanějším žánrem ostravského solitéra byla existenciální povídka a často byl označován za autora, který píše o ztroskotancích a o zoufalých existencích v mezních životních situacích. Sám to ale odmítal s tím, že smrt a bolest je jedno ze základních paradigmat, jež činí život smysluplným.

Zanechal po sobě osm knih, sloupky v časopisech a další literární práce. Zůstaly ale i záznamy televizních a rozhlasových rozhovorů a autorských čtení, filmové a zvukové záznamy úvodních slov na vernisážích. „Stačí si ho přečíst, stačí ho poslouchat, a je nasnadě natočit dokument o tak zajímavém člověku. Myslím, že ty jeho knížky jsou opravdové,“ podotýká scenáristka a režisérka dokumentu Petra Všelichová.

Prozaik, publicista a překladatel Jan Balabán se narodil 29. ledna 1961 v Šumperku na Olomoucku, většinu života strávil v Ostravě. Na olomoucké univerzitě vystudoval český a anglický jazyk. Po ukončení studia pracoval jako překladatel ve Vítkovických železárnách, později jako překladatel na volné noze. Od roku 2007 pravidelně přispíval do časopisu Respekt.

Jeho kniha povídek Možná že odcházíme získala v roce 2005 cenu Magnesia Litera v kategorii próza. O rok dříve byla v anketě Lidových novin prohlášena knihou roku, zároveň byla nominována na Státní cenu za literaturu. Mezi jeho další povídkové knihy patří Středověk (1995), Boží lano (1998), Prázdniny (1998) a Jsme tady (2006). Je také autorem románu Kudy šel anděl (2003), vytvořil komiks Srdce draka (2001). Těsně před smrtí dokončil svou poslední knihu Zeptej se táty.

Dokument Petry Všelichové o Janu Balabánovi bude mít premiéru na veřejné projekci v ostravském Antikvariátu a klubu Fiducia 20. prosince. Do vysílání jej zařadí i Česká televize. Na televizní obrazovky ostravský autor vstoupí na programu ČT2 29. prosince ve 21:30.