Dům míří na prestižní festival do Palm Springs

Praha – Koprodukční snímek České televize Dům, který před týdnem vstoupil do českých kin, pokračuje ve svém úspěšném tažení po mezinárodních festivalech. Film mladé scenáristky a režisérky Zuzany Liové se začátkem příštího roku představí na prestižním festivalu v Palm Springs. Dům se může už nyní pochlubit bohatým festivalovým životem. Byl uveden na patnácti mezinárodních fórech, aktuálně byl přijat do programu festivalů v Denveru, Haifě či Thesalonikách. Doposud ho tak ve světě společně s čerstvou českou premiérou již vidělo přes třicet tisíc diváků.

Poprvé na mezinárodní půdě film zarezonoval už v roce 2007, kdy s ním Zuzana Liová získala na MFF v Cannes Cenu Krzysztofa Kieslowského ve scenáristické soutěži ScripTeast. O čtyři roky později se Dům dočkal řady dalších ocenění: na slovenském Art Film Fest získali hlavní herecké ocenění herci Miroslav Krobot a Judit Bárdos, z MFF Anonimul v Rumunsku si přivezl cenu diváků a na MFF Karlovy Vary byl film vybrán do sekce Variety – 10 European Directors To Watch.

Příběh filmu Dům…

… je příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě, intimním dramatem otce a dcery. Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše pro to, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat.

Přízeň světových i domácích filmových kritiků a diváků si film získává svým realistickým úhlem pohledu bez patosu a zbytečné poetičnosti a také přesvědčivými hereckými výkony, zvláště Miroslava Krobota v postavě Imricha. Film Dům není jen obrazem rodinného dramatu, ale i obrazem Imrichovy zhrzené generace, jejíž život uvěznil komunismus.