Stane se Eminem Grammynemem?

Los Angeles – Ve Staples Center v Los Angeles se dnes večer udílejí americké hudební ceny Grammy. Ceremoniál 53. ročníku, stejně jako slavnostní vyhlašování v předchozích letech, mohou diváci České televize sledovat v přímém přenosu. Živé vysílání s komentářem Jana Rejžka začíná na ČT2 dvě hodiny po půlnoci (v noci z neděle na pondělí). Sestřih toho nejzajímavějšího z předávání cen, které jsou považovány za jakési hudební Oscary, pak nabídne opět druhý program v pondělí ve 22:40.

Favoritem letošních cen je rapper Eminem, který na předávání cen také vystoupí. Může získat až deset zlatých gramofonků. Eminem je mimo jiné nominovaný na hlavní ceny za album - Recovery bylo loni s více než třemi miliony prodanými kusy nejprodávanější deskou roku ve Spojených státech -, nahrávku a píseň roku. Byť již z minulosti má 11 gramofonků, v těchto prestižních kategoriích ještě neuspěl.

Píseň Love the Way You Lie, která aspiruje na Grammy za nejlepší nahrávku a píseň, rapper nazpíval s Rihannou. Barbadoská zpěvačka bude dalším z účinkujících na letošním ceremoniálu. Vystoupí spolu s kanadským zpěvákem Drakem.

Jak u ceny za nahrávku roku udělované umělci, tak u ceny za nejlepší píseň roku udělované jejímu autorovi je ale velká konkurence. V obou se Eminemovi postaví Cee Lo Green se svým hitem F--- You, kterému se dávají velké naděje. Jeho spoluautor Bruno Mars získal druhý nejvyšší počet nominací, a to sedm. Velkou šanci získat cenu za nejlepší nahrávku pak má i rapper Jay-Z s hymnickou skladbou Empire State of Mind, kde mu s vokály vypomohla zpěvačka Alicia Keysová.

V kategorii album roku pak zřejmě největším Eminemovým soupeřem bude výstřední zpěvačka Lady Gaga, jíž loni vyšla deska Fame Monster. Ta má stejně jako Jay-Z či country skupina Lady Antebellum šest nominací. Odborníci přesto u ocenění za nejlepší album roku dávají šanci Eminemovi. Členové americké hudební akademie, kteří o cenách rozhodují, mají podle zkušeností slabost pro comebacky a umělce, kteří se vyrovnali s nějakým osobním problémem. Eminem, který se po několikaleté pauze vrátil před dvěma lety a má za sebou boj se závislostí, splňuje obě podmínky.

Oči nejmladších fanoušků ale budou zřejmě upřeny na úplně jinou kategorii. Mladičký idol Justin Bieber pocházející z Kanady má totiž šanci stát se nejlepším novým umělcem. O cenu se utká se svým krajanem Drakem, britskými kapelami Florence & The Machine a Mumford & Sons a americkou jazzovou zpěvačkou Esperanzou Spaldingovou.

Ceny Grammy se udělují ve 108 kategoriích od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu sdružení v Národní akademii nahrávacích umění a věd (NARAS). Předávání tradičně nabídne mnoho více či méně netradičních hudebních vystoupení. Kromě Eminema či Rihanny se diváci mohou těšit například na Boba Dylana, Lady Gaga, Katy Perryovou či kanadské alternativní rockery Arcade Fire, kteří se budou s deskou The Suburbs také ucházet o cenu za album roku.