Přelom v dějinách českého fotbalu, byla založena pražská Sparta

Praha - Jeden z nejúspěšnějších fotbalových týmů české historie slaví narozeniny. AC Sparta Praha vznikla 16. listopadu 1893, tehdy ještě nesla název Athletic Club Královské Vinohrady. V následujících desetiletích se stala veleúspěšným fotbalovým klenotem a zároveň klubem, který dosud nesmiřitelně rozděluje český fotbalový národ.

Athletic Club Královské Vinohrady založila skupina kolem bratří Malečků a Rudlů, kteří do nově vzniklého klubu převedli i fotbalisty z Letenské pláně. Kvůli nevelké podpoře ze strany tehdy ještě zcela samostatné vinohradské radnice se však vedení klubu rozhodlo AC Královské Vinohrady přemístit. Na zasedání v kavárně Demínka 9. srpna 1894 bylo rozhodnuto i o přejmenování klubu na dnešní AC Sparta Praha. Důvodem byla inspirace tehdy populární antickou symbolikou s odkazem na známé starořecké město Sparta. Podle jiných zdrojů byl důvod daleko prozaičtější: odlišit se od městského konkurenta Athletic Club Praha.

I kořeny sparťanských barev sahají až na přelom století. Modrá barva na vlajce symbolizuje Evropu a červená královské město. Důvody žluté barvy se nedochovaly. Černé a později černo-bílé pruhované dresy byly po vzoru londýnského Arsenalu nahrazeny v roce 1906 rudými tričky a bílými šortkami.

První pražské derby s o rok starší Slavii se odehrálo 29. března 1896 na Císařské louce. Zápas skončil remízou 0:0 poté, co rozhodčí jediný gól sparťanů neuznal. Právě zde koření legendární vzájemná nesmiřitelnost mezi tábory pražských rivalů. Ze strany Slavie jde také o ukřivděnost z komunistického období: Spartu pasoval komunistický režim na dělnický klub, Slavii - alespoň podle některých ukřivděných radikálních fanoušků - odsoudil jako klub inteligence.

Sportovní úspěchy týmu však sahají do období před první světovou válkou. V roce 1912 se Sparta zúčastnila prvního mistrovství Českého svazu footbalového a turnaj vyhrála. První poválečný titul získala v roce 1919. Za první republiky získala sedm ligových titulů a v poválečném období byla nejúspěšnějším klubem. Jen český pohár vyhrála devatenáctkrát.

Ohromný vklad přinesla Sparta dějinám českého fotbalu i v případě hráčů. S letenským týmem budou navždy spojena jména Karel Pešek, Oldřich Nejedlý, Jozef Chovanec, ze současné garnitury jde o Pavla Nedvěda, Tomáše Rosického, Petra Čecha, Jana Kollera či Tomáše Řepku. S úctou se hovoří o trenérech Václavu Ježkovi, Josefu Jarabinském a Dušanu Uhrinovi.

  • Autobus fotbalistů AC Sparta Praha autor: ČT24, zdroj: sparta.cz
  • Ilustrační foto autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK