Obhájce Nagyové: Za sledovačkou Radky Nečasové byly obavy ze Svědků Jehovových

Praha – Šéfka Nečasova sekretariátu Jana Nagyová údajně nechala sledovat jeho manželku Radku z obavy, že se ocitla pod vlivem jehovistů. Uvedl to pro server Novinky.cz Nagyové obhájce Eduard Bruna. Už ráno napsal server s odkazem na obhájce, že premiér Petr Nečas si údajně prohlédl fotografie ze sledování své manželky Radky několik dní před razií ÚOOZ na Úřadu vlády. Nagyová mu ale prý zatajila, že si sledování objednala u vojenských zpravodajců.

„Bála se skandálu a mně řekla, že to byl její hlavní motiv, že si myslela, že ho uchrání před tím skandálem,“ cituje server Brunu. Nagyová prý při výslechu popřela osobní motivaci vůči premiérovi či snahu nějak poškodit jeho manželku. Chtěla prý premiérovu rodinu chránit před medializací.

„Chtěla to udělat jako dobrou službu v tom smyslu, že se kolem paní Nečasové objevovali nějací podivní lidé a mluvilo se o tom. Ona (Nečasová) se prý začala paktovat se sektou jehovistů, začala shánět peníze na dary pro nějaké lidi. A protože se to paní Nagyové nějak nelíbilo a myslela si, že udělá dobře, když to odsleduje, tak požádala o nějaké sledování,“ řekl Bruna Novinkám.cz.

Snahu zjistit, kteří lidé se kolem Radky Nečasové pohybují, považovala prý za záslužný čin, že „pak půjde za šéfem a řekne, že všechno zjistila.“ Nagyová se prý s jedním z generálů Vojenského zpravodajství znala roky. Podle Novinek.cz šlo patrně o bývalého šéfa této tajné služby a rovněž obviněného Ondreje Páleníka. Proto ho prý požádala „z kamarádství“ o pomoc.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nečasovi ukázala fotografie ještě před zásahem ÚOOZ

„Měla to schované ve svém trezoru v práci a řekla mu (Nečasovi) to v slzách krátce před tím malérem. Bylo to podle mě v řádech možná několika dnů před policejní razií,“ cituje server Brunova slova výpovědi Nagyové po jejím zatčení. Snímky měla k dispozici už od podzimu. Bruna serveru také řekl, že Nagyová premiérovi přiznala, že má určité materiály, které jí někdo nabídl a které by mohly svědčit o tom, že „ona (Radka Nečasová) blbne a že může být ostuda anebo malér.“

V úterý premiér oznámil, že podal žádost o rozvod. Razie ÚOOZ mimo jiné na Úřadu vlády proběhla ve středu večer. Podle Bruny se fotografie netýkaly případné nevěry, po jejich zhlédnutí se údajně Nečas prý rozezlil a Nagyové vytkl, že je neměla od nikoho brát.

Advokát Jany Nagyové Eduard Bruna
Zdroj: ČT24

Janu Nagyovou poslal včera ostravský soud v kauze nelegálního sledování do vazby, spolu s ní také bývalého šéfa Vojenské rozvědky Ondreje Páleníka a vojenského zpravodajce Jana Pohůnka. Současného šéfa Vojenských zpravodajců Milana Kovandu bude stíhat na svobodě, protože se doznal.

O šéfovi Vojenského zpravodajství má rozhodnout ministr Picek

Ministr obrany Vlastimil Picek už obdržel od detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) oficiální podklady k případu dvou zadržených pracovníků Vojenského zpravodajství. O osudu ředitele rozvědky Milana Kovandy rozhodne ministr později. „Jsem si vědom, že musím konat, ale zároveň je nutné dbát na to, aby vše proběhlo v souladu s platnými zákony,“ uvedl Picek.